Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Väderstad beviser: Præcisionen og høj hastighed kan forenes

Af Helge Plougmann Nielsen - 3. aug. 2017 KL. 08:49

  • ww254324_1
  • ww254324_2
  • ww254324_3
  • ww254324_4
  • ww254324_5
  • ww254324_6
  • ww254324_7
  • ww254324_8
  • ww254324_9

I starten af april satte Väderstad verdensrekord da man på 24 timer tilsåede 502,05 hektar majs.

ENYING, UNGARN: Landbruget Ágoston Puszta, der ligger ved landsbyen Enying sydøst for Balaton-søen i Ungarn, lagde i april måned jord til et rekordforsøg, hvor Väderstad med en Tempo L 16 ville forsøge at sætte ny 24-timers rekord. Den tideligere rekord, som var sat af en majssåmaskine med 24 rækker og central påfyldning af udsæden, lød på 448,29 hektar.

Rekorden blev overvåget af et ungarsk universitet, og i starten af juni måned var Maskinbladet inviteret på besøg i marken.

citat startcitat start

Vi er meget stolte af resultatet og af teamet bag resultatet.

- Christer Stark.

citat slutcitat slut

Tempo og kvalitet

Väderstad Tempo L 16 har et vingefang på16 rækker og under rekordforsøget blev der ud over majsfrø også placeret gødning og mikrogranulat. Som trækkraft anvendte Väderstad en Case IH Magnum 380 CVX med tvillinghjul. De to marker med tilsammen godt 600 hektar, som det ungarske landbrug stillede til rådighed, var pløjet i efteråret og harvet op før rekordforsøget.

- Med rekordforsøget ville vi bevise, at Väderstad Tempo L 16 med det unikke PowerShoot, hvor udsæden blæses i jorden med høj hastighed, er designet til at kunne arbejde hurtigt, samtidig med at frøene placeres i den rigtige dybde og med den rigtige afstand. For at kunne dokumentere det, blev de forskellige parametre undersøgt af tre lærere og otte studerende fra universitetet i Gödöll, fortæller Christer Stark, bestyrelsesformand og medejer af Väderstad.

LeMans-hold

Maria Redwanz var koordinator på rekordforsøget, og for hende var der et stort hold af teknikere og hjælpere at holde styr på. Organisationen var opbygget som et LeMans-team med chauffører, der på skift kørte med maskinsættet, og teknikere som efterså maskinen, hver gang den holdt stille. Derudover var der et stort antal hjælpere, som havde til opgave at fylde maskinen med gødning, frø og mikrogranulat.

- I starten tog det over to minutter at fylde maskinen, men i løbet af de 24 timer blev "pitstoppene" hurtigere og hurtigere, og til sidst tog et stop kun et minut og femogtyve sekunder, forklarer Maria Redwanz og tilføjer:

- I løbet af natten var det fascinerende at se, hvordan lysene fra teleskoplæsseren med gødning og medhjælpere med pandelamper fra begge sider kastede sig over maskinen, lige så snart den holdt stille.

Rekord to timer før tid

Cirka to timer og tredive minutter før de 24 timer var gået, var det en kendsgerning, at Väderstad Tempo L 16 havde sat ny verdensrekord, og herefter var det kun et spørgsmål om, hvor mange hektar der blev lagt på den nye rekord.

- Da rekorden var nået, blev målet at nå 500 hektar, og i løbet af formiddagen den 12. april blev der regnet og kalkuleret på om vi kunne nå målet. Chaufførerne pressede traktor og såmaskine til det yderste, og da de 24 timer var gået lød den nye rekord på 502,05 hektar, siger Maria Redwanz.

En af de tre chauffører var Johannes Schlosser, og han fortæller at Magnum traktoren blev presset til det yderste.

- Hastigheden i marken lå på 20-22 kilometer i timen og på forageren vendte vi med 16 kilometer i timen. Til trods for at traktoren har omkring 400 hestekræfter, faldt hastigheden, når den 5.000 liter store tank var fyldt med gødning og det gik lidt opad, forklarer Johannes Schlosser.

Få manglende frø

Umiddelbart efter såningen fik marken en heftig regnbyge, som bankede den leholdige jord sammen. Men til trods for det, så Maskinbladet en meget fin og ensartet majsmark, da vi besøgte arealet først i juni måned.

I løbet af de 24 timer og efter fremspirring undersøgte universitetet 6.800 frø og planter. Resultatet var at variationskoefficienten på sådybden lå på 8,9 procent og med en variation på under en halv centimeter i forhold til den ønskede sådybde på seks centimeter.

Variationskoefficienten på afstanden imellem planterne lå på 24,3 procent, hvilket universitetsprofessor István Bognár betegner som meget tilfredsstillende.

Af de 6.808 undersøgte planter var der kun 24 dobbelte og 82 spring med manglende planter. I 66 ud af de 82 spring fandt universitetet et frø, som ikke var spiret, og der var således kun 16 reelle mangler ud af de 6.808 frø.

Meget tilfredshed

- Vi er meget stolte af resultatet og af teamet bag resultatet. Jeg glæder mig specielt over, at vi fik demonstreret potentialet i højhastighedssåning, hvor vi med en meget mindre maskine kunne tilså et betydeligt større areal. Men jeg glæder mig i særdeleshed over, at vi fik vist og dokumenteret, hvor præcist Väderstad Tempo L 16 arbejder selv ved høje hastigheder, siger Christer Stark.

Väderstad Tempo L 16 er i serieproduktion, og ifølge bestyrelsesformanden har enkornssåmaskinen åbnet nye markeder for Väderstad, og blandt andet flere afrikanske lande har aftaget nogle af de første Tempo L 16, der blev produceret på fabrikken i Sverige.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame