Etableringen af det nye DanAvl har ikke været særligt køn at følge udefra, selvom det har været svært at følge med i, hvad der reelt er foregået, fordi processen har været meget lukket.

Hverken DanAvl-toppen eller de utilfredse avlere har været særligt meddelsomme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Trods et enormt pres fra DanAvl-toppen har et betydeligt mindretal alligevel valgt at satse deres veletablerede forretning ved at stå udenfor det nye DanAvl.

De små pip, som er sluppet ud under det meget langvarige forløb, har sjældent haft en konkret afsender, fordi mange af de svineavlere, som har været utilfredse med det nye koncept, ikke har villet stå offentligt frem.

Det har ligget i luften, at det kunne få alvorlige konsekvenser at udtale sig, og de har derfor kun kommunikeret officielt gennem deres advokat.

At de måske ligefrem har følt sig truet af DanAvl-ledelsen, kan man ikke fortænke dem i, når man hørte Erik Larsens slet skjulte trusler på svinekongressen, som fandt sted få dage før deadline for at meddele, om man var med eller ej.

Erik Larsen gjorde det klart, at alle, der vil stå udenfor, gambler med deres bedrifter, og at de vil blive forfulgt med alle tænkelige midler, hvis de vil fortsætte udenfor - med DanAvl-gener.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trods et enormt pres fra DanAvl-toppen har et betydeligt mindretal alligevel valgt at satse deres veletablerede forretning ved at stå udenfor det nye DanAvl.

Det er svært at vide hvorfor, de står udenfor. Og det er svært at vide, hvordan de har tænkt sig at drive deres avlsforretning videre unden at være en del af DanAvl. Og selv om der nu er sat navn på de avlere, som ikke er med i det nye Danavl, er det fortsat sparsomt med oplysninger fra dem.

På den anden side er hele DanAvl-konceptet opbygget af danske svineavlere i fællesskab gennem mange år. Det har været DanAvl-toppens argument for, at det også er fællesskabet, der skal have styr på afsætningen af avlernes dyr. Men heller ikke fra officiel side har der været mange oplysninger undervejs. Processen har desuden varet ualmindeligt længe, fordi konkurrencemyndighederne ikke ville godkende de første udspil. Siden er det blandt andet efter dialog med konkurrencemyndighederne blevet muligt at handle avlsdyr frit på det danske marked.

Men opblødningen af de oprindelige planer har ikke været nok til at få alle med, og status er, at et forholdsvis stort mindretal har valgt at stå udenfor. Hvor stort mindretallet er, strides parterne om. Men der er under alle omstændigheder tale om et meget stort mindretal, som vidner om, at sagen ikke har været håndteret med den nødvendige respekt for alle avlere og de forretninger og kunderelationer, som er opbygget og plejet gennem mange år.