Baggrunden for mødet kan føres tilbage til LandboUngdoms udviklingsweekend helt tilbage i februar 2016. Her blev det besluttet, at oprette et politisk udvalg for begyndere.

- Der var et ønske om at lave et kursusforløb, hvor man kunne lære om grundlæggende politik, lobbyarbejde og hvordan man håndtere pressen. I alt 10 unge har deltaget i den politiske gruppe gennem efteråret 2016, og resultatet af forløbet var så mødet med skatteministeren, fortæller Dorte Kvistgaard, konsulent i LandboUngdom MidtVest. Gennem hele forløbet har politisk konsulent fra Landbrug & Fødevarer Anders Søgaard undervist gruppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gruppen blev så engagerede og optagede af arbejdet, at de besluttede sig for, at undersøge mulighederne for et foretræde for skatteministeren, hvor emnet løbende beskatning af ejerpantebreve skulle debatteres.

En af de otte deltagere er Kasper Christensen, som lige nu står i præcis den situation, som gruppen gerne ville diskutere med Karsten Lauritzen. Kasper Christensen er i fuld gang med at overtage sine forældres gård i et generationsskifte, men skatteregler omkring beskatning af ejerpantebreve gør generationsskiftet sværere end nødvendigt, mener han.

- Vi havde udarbejdet nogle forslag til ministeren, som kan afhjælpe de mange tusinde ejerskifter, som skal realiseres inden for de næste fem år. Vi unge, der står klar til at overtage bedrifterne, har nogle forslag til, hvordan for eksempel mulighederne for en løbende beskatning af ejerpantebreve kan hjælpe til et mere smidigt generationsskifte. Karsten Lauritzen var meget lydhør over for vores forslag, så vi håber, da at vi får noget ud af vores arbejde, fortæller Kasper Christensen, han tilføjer at hele forløbet har været et super spændende, og at de unge nu ser frem til at kaste sig over en ny runde politisk arbejde, der vil gøre en forskel for næste generation af fødevareproducenter.

Der er mellem 3-4.000 landbrug, der skal generationsskiftes inden for de næste 5 år.