Det hele startede i 2012, hvor familiens gyllevogn på bedriften med de 200 køer nær Hjortdal i Han Harred var blevet for dårlig.

- Jeg havde for nogle år tilbage oprettet en etableringskonto, da jeg havde en drøm om at blive selvstændig landmand, men på daværende tidspunkt havde jeg arbejdet på Bejstrup Maskinstation i syv år som maskinfører, fortæller Danny Steffensen, som derfor havde mod på at købe en gyllevogn og en traktor til at hjælpe med gyllekørselen på familiens bedrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg var ikke kommet så langt, hvis ikke jeg havde god sparring med de personer, jeg har mødt undervejs.

- Danny Steffensen, indehaver af Steffensens Markservice.

- Jeg havde aldrig drømt om, at det blev startskuddet til der, hvor vi er i dag, fortæller Danny Steffensen, mens telefonen ringer endnu engang, da han sidder med en kop kaffe i frokoststuen på den maskinstation, han i dag ejer på femte sæson.

Overtog maskinstation

I 2012 købte Danny Steffensen en brugt John Deere 8530 samt en brugt Samson PG 20 gyllevogn, og så var han så småt i gang.

- Pludselig kom der også gyllekørsel ved naboen, og opgaverne voksede lige så stille, fortæller han, mens han allerede forud for sæson 2013 sagde sit arbejde op hos Bejstrup Maskinstation, for at koncentrere sig 100 procent om sin egen lille maskinstation.

Maskinstationen fortsatte nu ikke med at være lille ret længe, for allerede i 2013 startede han et samarbejde med en lokal maskinstation - Canada Maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg købte en brugt Claas Jaguar-finsnitter, og hjalp dem med ensileringen af græs og majs, da Canada Maskinstation havde solgt deres finsnitter året forinden.

I 2013 købte Danny Steffensen også en brugt New Holland TX68 mejetærsker.

- Der var meget travlt i 2013, og derfor ansatte jeg en mand i 2014, mens maskinstationen blev udvidet med en ekstra gyllevogn samt en helt ny John Deere 7280R-traktor

- I 2016 købte jeg landbrugsdelen af Canada Maskinstation, hvilket betød, at der kom endnu en gyllevogn samt en plov, en såmaskine og en skårlægger. Det var også sidste år jeg ansatte yderligere tre nye medarbejdere, fortæller Danny Steffensen, som beretter om en meget travl sæson i 2016, hvor der også kom en brugt Claas Jaguar finsnitter med pick-up og 10 rækket majsskærebord på maskinstationen.

- Der var drøn på. Jeg vil tro, vi får en mindre hektisk sæson 2017 - hvis ikke, så skal vi have ansat flere medarbejdere, fortæller en glad maskinstationsejer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

God sparring

Danny fortæller, at købet af gyllevognen og traktoren i 2012 var noget af et sats, og chancen for at han kunne se frem til den tilværelse han har i dag, var meget lille på daværende tidspunkt:

- Jeg var ikke kommet så langt, hvis ikke jeg havde god sparring med de personer, jeg har mødt undervejs i forløbet, fortæller Danny Steffensen, og henviser blandt andet til Staulund Maskinhandel, hvor John Deere 8530'eren blev købt i 2012.

- Jeg snakker jævnligt med Peter og Preben, og de har været rigtig gode som sparringspartnere på maskinstationsdelen. Desuden har jeg også nydt rigtig godt af Diget Maskinstation hos Mogens Sørensen, som er placeret en anelse længere nord på, samt Niels Jensen fra Canada Maskinstation og desuden samarbejder jeg med Maskinstion Caper Christensen samt Grønhøjgård og Fristrup Maskinstation. Så Danny Steffensen har et bredt netværk.

Han fortæller, at han har hjulpet med gyllekørsel hos Diget Maskinstation i sæson 2015 og 2016.

- Diget ligger godt to timer væk i traktor, men det har passet rigtig godt med, at Diget først er kommet senere i gang med gyllekørsel, og så gør det knap så meget at køre langt, når der er arbejde til flere dage, fortæller Danny Steffensen, som forklarer den gode sparring med, at samarbejdspartnerne ikke ligger for tæt på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder rigtigt meget, at man kan tale om alt, lige fra priser til de forskellige kunder - det er virkelig rart at kunne tale med nogen, som har flere års erfaringer end jeg selv, fortæller han.

Han fremhæver desuden, at det absolut skal være lysten, der driver værket, hvis man vil drive maskinstation:

- Branchen er hård, og det er bestemt ikke noget, man bliver millionær på - det kræver mange timer til tider, men når det hele så lykkes, så er det det hele værd, fortæller den unge nordjyde, som påpeger, at han satser på kvalitet frem for at være billig.

- Det er uhyre vigtigt at få opbygget et godt ry. Jeg vil hellere have et ry for at fokusere på kvalitet end for at være billig.

Hvem tror på det?

Danny Steffensen er overbevist om, at det tidspunkt han startede på, var det helt rette.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg føler mig en anelse heldig, både at Canada Maskinstation var klar til at hjælpe næste generation i gang, samt situationen i det danske landbrug.

Han hentyder til, at rigtig mange bedrifter har fået besked fra banken om, at det måske var en idé at fokusere på stalden, og lade maskinstationen tage sig af den del, som de er gode til - nemlig marken.

- Det betyder også, at vi mærker en større og større interesse for pasninger af jord. Lige fra etablering og vedligehold til høst af afgrøderne.

Dog har Danny Steffensen også måtte kæmpe for at komme i gang med drømmen, som maskinstationsejer.

- Jeg var kunde i en bank, og de troede bestemt ikke på ideen med at starte som selvstændig maskinstationsejer ? men derimod havde den lokale sparekasse en tro på projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg besøgte Klim Sparekasse i 2014, og vi blev ret hurtige enige om, at jeg flyttede alle mine værdier til banken. De troede på mig, og gør det fortsat, og det er virkelig rart - også i disse tider, hvor nogle kunder kan have problemer med at betale regningen til mig, fortæller Danny Steffensen.

Det gælder om fokus

80 procent af maskinstationsarbejdet ligger i grovfoder, og Danny Steffensen er overbevist om, at det er vejen frem at være specialist på få områder:

- Vi koncentrerer os om grovfoder og gylle, på den måde bliver vi gode til netop det område, og det tror jeg er vigtigt, fortæller han og påpeger de forskellige områder han ellers arbejder i:

- Så passer vi noget jord med alt lige fra pløjning, såning, sprøjtning og høstarbejde. Desuden presser maskinstationen en del halm.

Danny Steffensen lejer desuden 100 hektar jord, som dyrkes til blandt andet grovfoder.