Det er en udfordring for danske husdyrproducenter at tiltrække nye medarbejdere, men ifølge landmændene selv kan branchen gøre meget for at ændre på det.

Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse, som forskere ved Aarhus Universitet har udarbejdet for Fødevarestyrelsen. Mere end 1100 landmænd har deltaget i undersøgelsen, der blandt andet har haft til formål at beskrive medarbejdere og udfordringer i dansk husdyrbrug ud fra en række parametre, blandt andet rekruttering. Det skriver DCA.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er særligt svært at tiltrække danske ansøgere.

Inger Anneberg, forsker Institut for Husdyrvidenskab

- I undersøgelsen tilkendegiver mere end hver fjerde husdyrproducent, at de en gang imellem har svært ved at rekruttere nye medarbejdere, mens 16 procent ofte har svært ved det. Det er særligt svært at tiltrække danske ansøgere. Når vi spørger, hvad de mener, det skyldes, tilkendegiver respondenterne, at landbruget via medierne har fået et dårligt image, og at det kan afholde folk fra at søge mod branchen, forklarer post doc Inger Anneberg fra Institut for Husdyrvidenskab til DCA. Hun har stået bag undersøgelsen i samarbejde med sin kollega, professor Jan Tind Sørensen.

Arbejdsvilkår kan skræmme

Forskerne har også spurgt landmændene, hvad der skal til for at gøre faget mere attraktivt. Her peger 78 procent af de adspurgte på, at der netop skal fokus på pleje af landbrugets image.

- Det kan for eksempel være ved at lave flere oplysningskampagner i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Derimod var der kun en lille interesse for at lave rekrutteringskampagner i udlandet - en interesse, der dog var en smule større hos producenter, der allerede i dag har udenlandske medarbejdere, siger Inger Anneberg til DCA.

Et andet element, der holder danskere fra at søge arbejde i landbruget, handler ifølge landmændene om vilkårene for arbejdet. Over halvdelen af respondenterne tilkendegiver, at nogle af de arbejdsvilkår, der hører med til arbejdet i faget (for eksempel aften/weekendarbejde) betyder, at folk ikke har mod på at søge job i branchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En tredjedel mener, at branchen skal sørge for at gøre arbejdet mere varieret og mindre rutinepræget, og knap to tredjedele peger på, at der skal skabes mere synlighed om, hvordan de ordnede forhold er i landbruget, for eksempel omkring ferie, løn, ect, siger Inger Annebergtil DCA.