I perioden fra 2008 til 2013 har Arbejdstilsynet registreret 2.681 arbejdsulykker i landbruget. Det svarer til 446 ulykker om året i gennemsnit.

Hvis man ser på, hvordan ulykkerne fordeler sig i forhold til alderen på den person, der kommer til skade, danner der sig et tydeligt billede af, at de 18-24 årige er klart mest udsat. Som det fremgår af grafen over denne artikel, står netop den aldersgruppe for næsten dobbelt så mange arbejdsulykker som de 25-29 årige, der ligger på andenpladsen i den kedelige statistik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man sammenligner disse tal med statistikken over dødsulykker indenfor landbrug, skovbrug og fiskeri, vil man se et noget andet billede. På trods af at de unge mennesker oftere anmelder arbejdsulykker, er de ældre landmænd i højere grad involveret, når der er tale om dødsulykker. Arbejdstilsynet har i perioden fra 2008 til 2013 registreret 49 dødsulykker i landbruget, og tallene viser, at ulykker har kostet flest liv blandt de 55-59 årige, hvor otte mennesker er afgået ved døden. De 65-69 årige følger lige efter med syv dødsfald i perioden.

- Jeg tror, at det kan skyldes flere ting. Det kan blandt andet være udtryk for, at de ældre i landbruget har den holdning, at man selv tager sig af de farlige opgaver, og ikke overlader dem til de unge medhjælpere. Altså at man er bevidst omkring farligheden, men man gør det alligevel for at beskytte de yngre ansatte ? man påtager sig selv risikoen. Det kan også skyldes, at de ældre ikke længere ser en bestemt opgave som farlig, fordi de har gjort det mange gange før, uden der er sket noget, siger Helle Birk Domino, der er arbejdsmiljøchef hos Seges, og fortsætter:

- En tredje grund kan være at reaktionshastigheden ofte svækkes når man bliver ældre og har man samtidig ikke høj opmærksomhed, fordi det jo altid er gået godt, så kan risikoen for en ulykke øges.

Maskiner koster liv

Helle Birk Domino fører hos Seges sin egen statistik over dødsulykker i landbruget, og hun har registreret 113 ulykker i perioden fra 2001 til den 2. september 2015.

- Mine tal kan ikke sammenlignes med Arbejdstilsynets tal, da de udelukkende fokuserer på deciderede arbejdsrelaterede ulykker, mens jeg tæller alt med, der sker på et landbrug. Vi ønsker jo at forebygge alle de typer af ulykker der kan forekomme på et landbrug, forklarer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helle Birk Dominos tal viser, at det særligt er i arbejdet med maskiner, at mange kommer galt af sted. Faktisk står maskiner for 52 ud af de 113 dødsulykker i perioden, og ulykker med maskiner er altså klart den hyppigste synder ved dødsulykker i landbruget. Disse ulykker dækker blandt andet over væltede traktorer, folk der bliver klemt mellem traktor og vogn samt klemt under skærebord.

- Der er mange forskellige typer af arbejdsopgaver på et landbrug og mange ting at være opmærksom på i forhold til ulykkesrisici. Brug af maskiner er ingen undtagelse og statistikken viser, at man skal omgås maskinerne med respekt, fuld opmærksomhed og aldrig "springe over, hvor gærdet er lavest". For at forebygge ulykker kræves blandt andet et godt overblik og faktisk en konkret risikovurdering ved mange af arbejdsopgaverne, så man har mulighed for at planlægge opgaven tilstrækkeligt, siger Helle Birk Domino.

Den næste type ulykke på listen er "arbejde i højden", som dækker over fald fra tag, høloft og så videre. Denne type ulykke har ifølge Helle Birk Dominos tal kostet 15 liv i perioden.

Unge anmelder

Som nævnt er de unge i landbruget oftere involveret i ulykker, hvis man skal tro på tallene fra Arbejdstilsynet.

I alt har de 18-24 årige været udsat for 654 ulykker i perioden fra 2008 til 2013, mens de 25-29 årige har 392 med i statistikken. Det skal dog understreges, at der kun er tale om antal anmeldte ulykker, og at tallene ikke kan tage højde for de mange ulykker, der aldrig bliver anmeldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, at der er blevet større fokus på at få ulykkerne anmeldt blandt de unge. Der er stadig mange ulykker, der ikke bliver anmeldt, så der er et stort sort tal, som vi ikke kan sige noget om, fordi vi aldrig hører om de ulykker, siger Helle Birk Domino.

Når tallene fra Arbejdstilsynet viser, at antallet af anmeldte arbejdsulykker i landbruget er steget fra 404 i 2008 til 504 i 2013, skyldes det ikke nødvendigvis, at sikkerheden er blevet dårligere, lyder det fra Helle Birk Domino.

- Landbruget er ikke blevet et farligere sted at arbejde. Jeg tror, at stigningen skyldes den øgede fokus på at få skaderne anmeldt. Det er vigtigt at få anmeldt sin arbejdsskade, da man kun kan få udbetalt erstatning fra forsikringsselskabet, hvis arbejdsulykken er anmeldt og anerkendt, siger hun.