Selvom alle EU's burhøns skal sidde i berigede bure med mere plads og bedre udstyr fra 2012, vil fjerkræsavlere, der ikke lever op til kravene, formodentlig stadig få lov til at sælge deres æg. Det er udmeldingen fra EU's sundhedskommissær John Dalli, der dog understreger, at der kun vil være tale om salg til industrien og kun inden for landenes egne grænser. 

- Det, jeg presser på for, er at beholde alle de æg, som ikke er produceret i henhold til det nye direktiv, på deres eget territorium, og kun til brug i produktion, forklarede Dalli til EU-Parlamentets landbrugsudvalg.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

12 EU-lande når formodentlig ikke at leve op til reglerne inden deadline, på trods af at de har haft siden 1999 til at forberede sig til på nye standarder. Kommissionen anslog i april måned, at 144 millioner burhøns stadig sidder i for små bure. Og et land som Polen har tidligere indrømmet, at 90 procent af deres fjerkræ stadig vil sidde i de gamle bure, når d. 1. januar 2012 oprinder. I Frankrig vil seks millioner æg i 2012 være i strid med de nye regler.

Økonomiske problemer for ægproducenter

Skulle EU-Kommissionen tolke sine egne regler efter bogen, ville de ulovlige æg ikke kunne sælges overhovedet. Men kommissæren advarer om, at det ville skabe store problemer for et erhverv, der i nogle lande er i dyb krise, samtidig med at det ville give en massiv mangel på æg i Europa. Derfor søger han nu at finde det, han kalder en "politisk" løsning på problemet.

Dalli understreger dog, at han ikke vil udskyde direktivets ikrafttrædelse, og at synderne derfor står til en tur omkring EU-Domstolen, hvis de ikke retter ind.

- Fra 1. januar 2012 vil Kommissionens eksperter besøge udvalgte medlemslande. Baseret på udkommet af de kontroller vil Kommissionen ikke tøve med at starte overtrædelsesprocedurer, hvor det er relevant, siger han.

Blandt andre Danmark, Storbritannien og Holland har protesteret højlydt mod at give særbehandling til de langsomste i klassen og på den måde underminere konkurrencen for de fjerkræsavlere, der har investeret i større og bedre bure. Formanden for Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen, har tidligere over for Maskinbladet krævet et forbud mod eksport af alle æg og varer, der er produceret med æg fra høns i ulovlige bure.