I næste uge lancerer det nordjyske mejeri Thise en ny mælk: Græsmælk. Mælken er unik, for køerne, der producerer mælken, har kun fået det at æde, som de fra naturens side er tiltænkt - nemlig græsser og urter. Ingen korn, majs, soja eller anden menneskeføde, det skriver Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer i en pressemeddelelse.

Produktionen af Græsmælk udnytter hermed de seneste års økologiforskning, hvor resultater om græsser som foder, dyrevelfærd og klimaaftryk har været afgørende for mejeriets produktudvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med græsser og urter som foder producerer den enkelte ko mindre mælk. Dermed går Thise på kompromis med produktiviteten og får i stedet en mælk med andre værdier, for Græsmælk har en ernæringsmæssig bedre fedtsyresammensætning og et markant højere Omega-3-fedtsyre indhold end andre mælketyper.

- Da vi fik idéen til at lave græsmælk, var vi godt klædt på af den økologiske forskning og kunne derfor gøre idéen til virkelighed. Forskningen viste nemlig, at koens foder har betydning for mælkens smag og dens indhold af fedtsyrer, forklarer Poul Pedersen, administrerende direktør i Thise.

Konstant forandring

Græsmælk er produceret under et særligt regelsæt, der på flere punkter går længere end de eksisterende lovkrav til økologisk mælkeproduktion.

- Vi lytter meget til forbrugerne, og de har forventninger til god dyrevelfærd og til indvirkningen på miljø og klima. Derfor har vi lavet et særligt regelsæt for produktionen af Græsmælk, som bedre tilgodeser dyrenes velfærd. Og da vi generelt er meget optaget af, hvordan produktionen af mælk påvirker klimaet, udarbejdede vi allerede i 2012 klimahandlingsplaner. Men den økologiske produktion er jo i konstant forandring, så vi udvikler hele tiden på dem. Derfor er den økologiske forskning også her uundværlig, pointerer Poul Pedersen.

Som en vigtig del af den økologiske fødevareproduktion har gården som produktionssystem også undergået en stor forandring de seneste 15-20 år. Flere faktorer er kommet i spil, og det er en vedvarende udfordring for landmanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fødevareproduktion handler ikke længere kun om produktivitet, men også om dyrevelfærd, sundhed og klimaaftryk, og her har vi brug for forskning til at hjælpe landmanden med at agere i forhold til de mange faktorer, der indbyrdes påvirker hinanden, siger Poul Pedersen.

Græsmælk lanceres under sloganet Feed no food, og hermed lancerer mejeriet også nye drømme og visioner for fremtidens fødevareproduktion.