Effekten af at indføre obligatorisk udvidet oprindelseslandsmærkning af kød og mælk står ikke mål med omkostningerne. Det er konklusionen på to rapporter på området bestilt af EU-Kommissionen, det skriver Altinget.

De to rapporter er bestilt af EU-lovgiverne i Parlamentet og Ministerrådet, der gerne ville have klarhed over, hvad omkostningerne ville være ved at udvide den eksisterende oprindelseslandsmærkning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I EU-Kommissionens opsummering af rapporterne beskrives det, at obligatorisk oprindelseslandsmærkning vil øge prisen på fødevarer, skabe administrative byrder for producenterne, gribe ind i den internationale fødevareforsyning og aftaler med tredjelande samt skabe ekstra arbejde og udgifter for nationale kontrolmyndigheder, som ikke står mål med den fordel, som forbrugerne vil få ud af at vide, præcis hvor deres fødevarer kommer fra.

Kommissionen vurderer, at det er at foretrække at gøre ordningen frivillig, og hos Landbrug & Fødevarer håber man, at de to rapporter vil få EU til at afholde sig fra at gøre mere ved sagen.

- Nu er der lavet et grundigt arbejde for at belyse fordele og ulemper, hvor de har fundet frem til, at det er uforholdsmæssigt dyrt, og forbrugerne ikke vil betale prisen for det, siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Morten Damkjær Nielsen til Altinget.