I skovens dybe stille ro, skal I ikke længere bo.

Det er situationen for 90 procent af de 70 årsværk hos Naturstyrelsen, som snart skal udliciteres. Det blev afsløret på et samråd tirsdag, hvor Enhedslistens Kristian Juul havde sat beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og miljøminister Jakob Ellemann-Jensen, begge fra Venstre, stævne til en snak om situationen i den statslige myndighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvad skal der ske med de medarbejdere, som havde ventet, at de kunne blive boende i deres embedsbolig frem til pensionen? lød spørgsmålet fra Kristian Juul, som fik fyldestgørende svar af Jakob Ellemann-Jensen.

- De kan blive boende i to år til de vilkår, de bor på nu, og i alt fem år på markedsvilkår, lød det fra ministeren, som anerkendte, at det nok ikke er muligt for alle at finde tilsvarende bolig, når de engang skal videre.

- Den herlighedsværdi, som de har lige nu, er nok ikke sandsynlig til samme pris, lød det.

En skov af spørgsmål

Men det var langt fra kun boligsituationen for de nuværende medarbejdere i Naturstyrelsen, der blev debatteret. Spørgsmålene regnede ned over de to ministre, der forsøgte af svare på bedste beskub. Et er sikkert.

Udliciteringen skal foregå som en virksomhedsoverdragelse. Men det fik ikke Kristian Juul til at holde igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvor mange penge kommer udbuddet til at koste, kommer der til at være samme pligt til at tage elever i lære, som staten har i dag, kommer der til at være aktivitetsnedgang, kommer vilkårene for medarbejderne til at blive som nu, hvordan vil man undgå social dumping, lød det fra folketingspolitikeren, som dog måtte se langt efter svar på flere af spørgsmålene.

Tiden var i sidste ende ikke til at finde svar på det hele og ministeren undskyldte da også og tilbød dem på skrift i stedet.

Ideologi i sidste ende

Christian Juul endte med selv at sige, hvorfor han er så spørgelysten på skovens vegne. Han, der selv har været skovarbejder tidligere, sagde.

- Skoven er vigtigere i forhold til klima og miljøindsats end til profitten. Man har tidligere set, hvordan private kan øve rovdrift på skoven, og det er jeg bekymret for, erklærede han.

Og Jakob Ellemann-Jensen anerkendte, at det nok var fordi, der var tale om to forskellige verdenssyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er muligt, at vi har en ideologisk uoverensstemmelse, som vi også er stødt på tidligere. De opgaver, der skal udliciteres, er dem, der er enkle at definere. Og dem udliciterer vi.

Omkring 60 procent af Naturstyrelsens opgaver er i dag udliciterede. Det er mere end nogen anden statslig styrelse.