Virus er årsagen til nogle af de største sygdomme i svineproduktionen. Ikke alene har vi nye virussygdomme som PEDv (Porcine endemic diarre virus) og afrikansk svinepest, der truer uden for Danmarks grænser.

Mere velkendte sygdomme som PRRS, PCV2 (circovirus) og svineinfluenza skyldes også virus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udfordringen ved en virussygdom er blandt andet, at den ikke kan behandles med antibiotika. Man er derfor afhængig af muligheden for vaccination eller omlægning i management og driftsforhold. Det kan for eksempel være omlægning til mere korrekt alt-ind alt-ud-produktion. Antibiotikabehandlinger kan dog være nødvendige for at afhjælpe de bakterieinfektioner, som ofte følger med, når grisen rammes af en virusinfektion.

Vaccination er muligt mod en række virussygdomme hos svin og virker i mange tilfælde rigtigt godt. Derfor er vaccination mod blandt andet PRRS, circovirus og svineinfluenza også blevet ret almindeligt i den danske svineproduktion.

Circovirus er efterhånden en velkendt infektion i de danske svinestalde. Forebyggelsen er også kendt i form af vaccination af de forskellige aldersgrupper, hvor det er relevant. Den hyppigste vaccination er pattegrise/smågrise, der vaccineres omkring fravænningstidspunktet og efterfølgende er beskyttet, indtil de slagtes.

Svineinfluenza er efterhånden vidt udbredt både i den danske svinebestand og internationalt. Inden for svineinfluenza har der hidtil været fire forskellige typer - nemlig H1N1, H1N2, H3N2 og H1N1-pandemisk. Der er nu fundet en ny type influenza, pandemisk H1N2, blandt svin i Danmark. Pandemisk influenza er influenzatyper, der smitter mellem svin og mennesker umiddelbart begge veje.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.