Udenlandske gener, der kan blive til en ny og mere robust dansk svinerace. Det var, hvad en delegation fra Videncentret for Landbrug og Udviklingscenter for Husdyr på Friland var på jagt efter, da de for nylig var i England og Sverige for at se på svineracer.

Turen er en del af et nyt projekt, der går ud på at undersøge, om der er racer i England eller Sverige, der er bedre egnede til at leve i det fri, som økologiske grise gør.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Håbet er at finde krydsningskombinationer, som føder grise, der både er livskraftige, har et godt temperament og som passer deres afkom godt Lykkes det, kan det være en del af løsningen i at nedbringe dødeligheden hos pattegrise i Danmark, siger Tove Serup, specialkonsulent i Videncentret for Landbrug, Økologi.

Det er de økologiske svineproducenter, der gennem flere år har efterlyst genetik, som kan føre til mere robuste pattegrise i mindre kuld.

Øko-søer får for mange pattegrise

I Danmark holdes de økologiske søer nemlig på friland, hvor de går frit, bor i hytter på marken og har mulighed for at udtrykke normaladfærd som for eksempel redebygning. Det stiller særlige krav både til dyrene og til den måde, de passes på.

Ofte får søerne så mange pattegrise, at de ikke har patter nok til dem alle, og da de er fritgående, kan pattegrisene ikke bare lægges over til en anden so, som de konventionelle svineavlere typisk gør.

- Det optimale er, at hver so kan passe egne grise, og at grisene er livskraftige og robuste.  Det vil der være gode chancer for, hvis antallet af pattegrise nogenlunde passer til antallet af patter hos soen, forklarer Tove Serup. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første krydsningsforsøg i gang

At de mere robuste svinegener højst sandsynlig skal findes i England, kan forklares med, at grisen her er et højt værdsat dyr, og at næsten hvert sogn har sin egen race. Men også I Sverige har der gennem flere år været meget fokus på økologisk svineproduktion.

-Det er derfor nærliggende at undersøge, om der i de to lande er genetik, der med fordel kan krydses ind til den danske økologiske svineproduktion, siger Tove Serup.

Allerede nu er en udvalgt økologisk svineproducent i gang med at krydse danske avlsdyr med udenlandske gener. Afkommet herfra, der bliver født til efteråret, bliver nye moderdyr, der skal testes i moderegenskaber. Det vil de være klar til i efteråret 2012.