Man kan få meget udstyr, som kan opsamle meget data af forskellig art til forskelligt brug. Men hvis ikke man bruger den opsamlede data, så kan det stort set være ligegyldigt, om du samler data sammen.

Hos Stauning Agro er man ret god til at gøre brug af den opsamlede data, og det er præcis derfor, at GeoTeam i kartoffelsæsonen 2018 har testet et nyt udbytteregistrerings-system til kartoffeloptagere hos den vestjyske bedrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har store forventer til resutlatet efter denne sæson.

- Kristian Søndergaard, Stauning Agro

- Vi kunne godt tænke os at få nogle tal for udbyttet og derudfra kunne omfordele eksempelvis vores fosfor-gødning på kartoffelmarken. Men det kunne også være rigtig interessant at se, om bladgødning i lave områder og med sen optagning egentligt har nogen effekt, fortæller Kristian Søndergaard, driftsleder hos Stauning Agro.

Han fortæller, at man altid selv har en ide om, hvor på marken der er gode udbytter, og hvor der måske er lavere. Men ved at få tal for udbytterne kan bedriften blive langt klogere:

- Det kan være med til, at vi får brugt vores ressourcer dér, hvor det giver gavn, og jeg har store forventninger til resultatet efter denne sæson, fortæller den vestjyske driftsleder hos Stauning Agro.

Det glæder Bent Henneberg, produktchef hos GeoTeam, at sende udstyret ud til netop en bedrift, som også vil bruge de data, som kommer ind fra systemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er rigtig glade for, at Stauning Agro vil forsøge sig med systemet i sæson 2018 for på den måde at få de første erfaringer med systemet, som vi faktisk forventer os meget af, fortæller Bent Henneberg, som ser frem til at vise systemet på Agromek 2018.

Enkel montering

Systemet er canadisk og hedder GreenTronic. Erfaringer fra Stauning Agro viser, at nøjagtigheden er inden for 1 til 2 procent, og systemet kan også monteres på andet end kartoffeloptagere:

- Det kan også monteres på eksempelvis løgoptagere og roeoptagere, forklarer Bent Henneberg.

Systemet består ikke af mange komponenter. Der er tale om to vejeceller, som er monteret på båndet mellem sortererbordet og tanken på Stauning Agros optager, og der er desuden monteret en vinkelsensor, som fortæller om båndets hældning, hvorpå vejecellerne sidder.

Derudover er der en samlet boks, hvor informationerne samles, og herfra går der ledning til traktoren, som enten kan få informationerne i GreenTronics egen terminal igennem Isobus eller Trimbels terminal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Systemet er forberedt til at snakke sammen med John Deeres GreenStar samt Trimbles systemer, fortæller Bent Henneberg, som dog påpeger Isobus-delen:

- Det betyder faktisk, at vi kan snakke sammen med stort set alle producenters enheder, og det er en kæmpe fordel ved netop dette system, og det er klart én af årsagerne til, at vi har valgt at sælge systemet i GeoTeam.

Fordelen ved John Deere og Trimbles system er dog ifølge GeoTeam, at GreenTronic her vil lave udbyttekortet i real-tid på terminalen, mens der køres.

- Vælges der et Isobus-system eller registrering i GreenTronics egen terminal, kan udbyttekortet først ses på en computer efterfølgende, fortæller Bent Henneberg.