I sidste halvdel af 2011 blev der påvist udbrud af hvalpesyge på tre danske minkfarme ved henholdsvis Sønder Felding (31. august), Ørbæk (3. oktober) og Lemvig (14. november). Det oplyser DTU på instituttets hjemmeside.

- Det er første gang siden 2007, at der er påvist hvalpesyge på danske minkfarme, og det er endnu ukendt, hvor smitten, der har forårsaget de nyeste udbrud, stammer fra, fortæller Anne Sofie Hammer, der er seniorforsker ved DTU Veterinærinstituttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DTU Veterinærinstituttet har i samarbejde med pelsdyrerhvervet og Erasmus Universitetet i Holland igangsat typebestemmelse af virus fra de nye udbrud samt fra ældre udbrud på farme i Danmark og andre lande. Håbet er, at typebestemmelse kan give mere viden om udbruddenes oprindelse.

- Hvalpesyge hos mink skyldes et paramyxovirus, der er det samme virus, som forårsager hvalpesyge hos ildere og ræve samt hundesyge hos hunde, siger Anne Sofie Hammer. 

Hvalpesyge er en anmeldepligtig sygdom og indgår i DTU Veterinærinstituttets beredskab. Det betyder også, at besætningen såfremt hvalpesyge diagnosticeres bliver sat under offentligt tilsyn.