Fødevarestyrelsen vurderer, at den samlede risiko for smitte med lavpatogen fugleinfluenza til danske fjerkræ, på grund af udbruddet i Italien, fortsat er meget lav.

Fødevarestyrelsen følger situationen i Italien og vurderer løbende, om der er behov for opdatering af trusselsvurderingen, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aviær influenza, også kaldet fugleinfluenza, skyldes smitte med særlige typer af Influenza A-virus. Aviær influenza er en zoonose. Mennesker, samt andre dyrearter end fjerkræ, kan derfor smittes med fugleinfluenza. Smitten sker ved meget tæt kontakt med inficerede fugle.

Slagtekyllinger i Italien

De italiensk veterinærmyndigheder har 30. juli 2019 meddelt EU kommissionen, om det første udbrud af lavpatogen fugleinfluenza i fjerkræ i landet i 2019. Udbruddet er konstateret i slagtekylling besætninger i provinsen Modena i regionen Emilia-Romagna i den nordøstlige del af Italien. Besætningen bestod af 2167 dyr, hvoraf 2100 fjerkræ var påvirket af LPAI og ét dyr døde af sygdommen.

Med henblik på, at vurdere risikoen for at have indført smitte fra Italien til Danmark, ved direkte indførsler af levende fjerkræ og rugeæg, er der udført søgninger i Traces. Der er undersøgt ind- og udførsler i perioden fra 1. januar 2019 til 30. juli 2019.

Der har i perioden ikke været indførsler fra Italien til Danmark af hverken levende fjerkræ og rugeæg. Fra Danmark til Italien har der i perioden været tre udførsler (leverancer) af rugeæg.

Der er ikke leveret fjerkræ og rugeæg med destination Modena. Der er dog leveret rugeæg til to destinationer, Rivolta D'Adda den 11. juni 2019, som er beliggende cirka 158 km nordvest fra udbrud i Modena og til Ravenna 6. maj og 27. maj 2019, som er beliggende cirka 97 kilometer fra udbrud i Modena.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen vurderer, at risikoen for introduktion af LPAI til Danmark er meget lav på baggrund af følgende:

1. Danmark har ikke modtaget levende fjerkræ og rugeæg fra Italien i den undersøgte periode. Det vurderes derfor ikke, at det nye udbrud i Italien udgør nogen yderligere risiko for smitte med fugleinfluenza til den danske fjerkræpopulation.

2. De transportmidler (lastbiler), der har leveret rugeæg til Italien, har ikke leveret produkter på nogen besætninger i provinsen Modena, hvor udbruddet skete.

I vildfuglebestand

- For at minimere risikoen for overførsel af smitte til danske fjerkræbesætninger er det meget vigtigt, at fjerkræejere er ekstra opmærksomme på smittebeskyttelse, da sygdommen kan findes i vildfuglebestanden i hele landet. Derfor bør man, hvad enten man har hobbyfjerkræ eller er professionel fjerkræavler, huske at overholde basale smittebeskyttende foranstaltninger som skift og desinfektion af fodtøj, inden man går ind i sin hønsegård. Det er også en god ide at afskærme eller overdække hønsegården, så vilde fugle ikke kan lande blandt fjerkræet. Til overdækning kan bruges for eksempel en presenning, net eller tråd, skriver Fødevarestyrelsen.

Jægere skal være ekstra påpasselige med hygiejnen, når de har været på jagt, da de kan slæbe fugleinfluenza med hjem både på fodtøj, udstyr og med fuglevildt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark ligger geografisk placeret på trækfuglenes trækruter, og der ses årligt fund af højpatogen fugleinfluenza blandt vilde fugle i Danmark i forbindelse med efterårsog forårstrækkene. Trækfuglene udgør en potentiel risiko for fjerkræbesætningerne, og situationen i de danske vilde fugle overvåges derfor nøje af Fødevarestyrelsen.

Seneste udbrud i Danmark

Der har senest været udbrud af højpatogen fugleinfluenza i tamfjerkræ i Danmark i februar 2017 og af lavpatogen fugleinfluenza i juni 2019.

Den 7. februar 2017 blev der konstateret udbrud af højpatogen fugleinfluenza H5N8 i et lille udegående gåsehold på Frilandsmuseet i Maribo på Lolland.

Den 28. februar 2019 blev der konstateret udbrud af lavpatogen fugleinfluenza H5 i en besætning i Terndrup i Rebild, den 14. marts 2019 blev der konstateret udbrud med lavpatogen fugleinfluenza H7 i en gråandebesætning i Brenderup på Fyn og 28. juni blev der konstateret udbrud med lavpatogen fugleinfluenza H5 i en fjervildtbesætning på Sjælland.