En ud af 13 landmænd er kun blevet i erhvervet, fordi de ikke kan sælge gården. Det viser en ny undersøgelse foretaget blandt 838 landmænd af Landbrug & Fødevarer. 

Syv procent svarer altså, at de er landmænd, fordi de ikke kan sælge gården.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

11 procent mener derimod, at det er en god forretning at være landmænd og begrunder deres valg af erhvervet dermed.

Den største gruppe har dog valgt at være landmand, fordi  de gerne vil arbejde i naturen og med dyr. Den årsag gav hele 77 procent af landmændene.

Vilde med naturen

Hos Videncentret for Landbrug (VFL), der har indsamlet de mange svar fra landmændene, kan Stine Hjarnø Jørgensen sagtens genkende naturglæden hos landmændene. 

- Når vi arbejder i projekter med landmændene, oplever vi i høj grad, at det er landbruget og de biologiske projekter, som de fokuserer på. De går op i at have en virksomhed, der er i harmoni med lokalsamfundet og den omgivne natur, siger Stine Hjarnø Jørgensen, afdelingsleder i Økonomi & Virksomhedsledelse, til foodculture.dk.

Hans Jakob Fenger driver Vejlskovgård ved Odder og tilhører bestemt gruppen af naturglade landmænd. Han er overrasket over, at det kun er 77 procent af hans kolleger, der er landmænd på grund af den daglige kontakt med naturen og dyr. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For mig betyder naturen alt. Det giver en fantastisk variation, når ens arbejdsplads skifter udseende fra dag til dag. Den ene morgen er markerne dækket af tåge og lyset er helt specielt. Den næste dag kan der være en skyfri himmel og fuglesang fra morgenstunden. Det oplever man ikke, hvis man sidder på et kontor i byen, siger han til foodculture.dk.