Tyskland har i lighed med Danmark forpligtet sig til at ophøre med at kastrere grise uden bedøvelse fra 1. januar 2019. I modsætning til i Danmark går det imidlertid ikke for godt med at finde en løsning på hangriseudfordringen i Tyskland. Det skriver Tican Fresh Meat i en pressemeddelelse.

En justeret lovgivning giver danske svineproducenter mulighed for, at svineproducenten selv eller dennes medarbejdere kan autoriseres til at behandle grisene med lokalbedøvelse. Samme lovgivning har tyskerne ikke. Her må behandling med lokalbedøvelse kun må udføres af en dyrlæge.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Minister arbejder på sagen

Øvrige metoder til at komme omkring hangrise-/kastrationsproblematikken er man i Tyskland ved at erkende, ikke er en farbar vej. Imunokastration med Improvac er udelukket af hensyn til krav fra de betydeligste importlande, og det samme gælder decideret hangriseproduktion. Kastration ved hjælp at totalbedøvelse, som i nogen udstrækning har fundet sted i Holland, er ved at blive opgivet, idet dødeligheden øges ved denne metode, skriver Tican Fresh Meat.

Den tyske landbrugsminister Julia Klöckner arbejder på en løsning, men hvis den ikke snart dukker op, så vil det kunne påvirke såvel smågrise- som slagtesvinemarkedet i hele Europa. Hvis tyske smågriseproducenter skal betale dyrlægen for at behandle grise med lokalbedøvelse, så må man formode, at den tyske smågriseproduktion kommer til at falde i mærkbart omfang - og danske kastrerede smågrise blive en endnu mere eftertragtet vare, end de allerede er.