I tre uger har Lilly Simonsen og Henning Nielsen, Bramming, overvejet, om de ville indvie offentligheden i den oplevelse, de havde 5. oktober - en oplevelse som har sat sig dybe spor hos ægteparret, der driver en større svineproduktion i et I/S ved Bramming sammen med to døtre og svigersønner samt to medarbejdere.

- Men omverdenen og politikerne skal se, hvordan man behandler landbruget, og vi ved, at andre, der har været gennem det samme, hverken tør eller har lyst til at stå frem, siger Henning Nielsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ankom med mikrofon i reverset

- Jeg var ved at slå græs, da der klokken 9.50 kom en mand gående ud i haven. Han bar en mappe - ja, han lignede en fra Jehovas Vidner, begynder Lilly Simonsen fortællingen om den dag, de fik besøg af Medicinrejseholdet, Skat og Plantedirektoratet.

- Han præsenterede sig og sagde, han var fra Fødevarestyrelsens rejsehold, og han kom for at tjekke vores medicinregnskab. Han ville snakke med den ansvarlige leder af I/S'et.

- Men Henning var til møde ude i byen, så jeg måtte ringe efter ham, og da vi kom om i gården stod der to damer og ventede, og der kom endnu én frem om hjørnet - og ude på vejen holdt TV2, fortæller Lilly Simonsen.

- Jeg spurgte, om vi var omringet, og hvad vi havde gjort. Desuden havde jeg studset over, at lederen af besøget havde en lille mikrofon siddende i reverset.

De tjekkede, hvem jeg ringede til

Henning Nielsen kom hurtigt hjem og blev klar over, at det var en såkaldt razzia, der var i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gården var helt omringet, og vi fik at vide, at det var for at undgå, at nogen slap væk. Det havde de før være ude for. Det virkede som om, vi var forbrydere. Vi havde ikke noget at skjule, men vi var rystede over fremgangsmåden - og det er vi stadig, siger Henning Nielsen.

- Vi fik oplæst reglerne for kontrollen. Det skete på en ordentlig måde. Vi fik at vide, at det var en aftale mellem myndighederne og Landbrug & Fødevarer, at TV kunne deltage, hvis det var OK for landmanden.

Nægtede TV2 adgang til staldene

Kontrolfolkene ville se medicinregnskabet og pesticid-lageret og kontrollere dyrevelfærden.

- Lilly og jeg måtte ikke følges ad, så det blev aftalt, at Lilly, der fører medicinregnskabet, skulle følge med i stalden, og jeg skulle køre med over til den anden gård, hvor sprøjtemidlerne står. Men da jeg skulle ringe til min markmand for at få at vide, hvor nøglen til sprøjtelageret lå, stod de ved siden af og tjekkede, hvem jeg ringede til, og hvad jeg sagde.

- Så spurgte TV 2-folkene, om de måtte følge med i stalden. Det sagde jeg nej til, for jeg vurderede, at de kun ville bruge de negative billeder derfra. Det var de ikke tilfredse med, men en jurist, der var med, sagde, at jeg havde lov til at nægte det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da den afgørelse var truffet, bemærkede Lilly Simonsen, at lederen tog sin mikrofon af.

- Så jeg spurgte, om det var blevet optaget, hvad vi hidtil havde sagt. Men det svarede han ikke på, fortæller Lilly Simonsen.

- Men da en nabo gik forbi for at se, hvad der var på færde med alle de biler, spurgte TV-folkene naboen, om han kendte os og ville sige noget om dyrevelfærden i vores stalde. Det ville han ikke, supplerer Henning Nielsen.

Var i alle skuffer og skabe

Da kontrolmedarbejderne skulle ind i stalden, viste Lilly Simonsen dem medicinregnskabet.

- Jeg spurgte, om de ville se mere, men det var fint blot med regnskabet, hvorefter jeg gik ud til dem i stalden. Men da jeg kom tilbage, kunne jeg da se, at de havde været igennem alle skuffer og skabe, siger Lilly Simonsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De tog forskellige mapper med for yderligere kontrol, og de blev enkeltvis forseglet med vores navn på.

Myndighederne havde rod i papirerne

Konklusionen på medicin-razziaen var, at der intet var at komme efter, og Lilly Simonsen og Henning Nielsen havde orden i papirerne.

Det samme kan Henning Nielsen ikke sige om myndighederne.

- Under razziaen skulle jeg ringe til min revisor og bede ham sende mine regnskaber ind til kontrol. Men det blev revisoren vred over, for Skat havde året forinden haft vore regnskaber indkaldt, og det kan man ikke forlange to år i træk. Det beklagede de så også.

- Og da vi fik vores beslaglagte mapper retur, fik vi også tilsendt en mappe, som tilhørte en landmand i Sønderjylland. Så har det jo været uden betydning, at mapperne bliver forseglet så grundigt, når de alligevel kan få byttet rundt på dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desuden var der ingen travlhed med at få rettet fejlen. Vi kontaktede straks Fødevareregionen, hvorfra mappen var sendt, men de ansvarlige var på ferie, så det var der ingen, der kunne tage sig af. Da jeg ringede ugen efter og gjorde dem opmærksom på fejlen gik der igen fire dage, inden de vendte tilbage og bad os returnere mappen,