Mere end 3.000 gange er der nu klikket ind på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside for at se, om en landbrugsbedrift kan leve op til de nye grønne krav om miljøfokusområder (MFO) og flere afgrødekategorier.

På NaturErhvervstyrelsens hjemmeside kan landmænd via en særlig beregner nemlig få et førstehåndsindtryk af, om bedriften allerede nu lever op til de nye grønne krav i EU's landbrugsreform.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er glædeligt, at mange landmænd og konsulenter viser så stor interesse for at sætte sig ind i de nye regler. Selv om de først gælder fra 2015, har det stor betydning for den enkelte landmand, hvad der sås her i efteråret, siger enhedschef Lotte Dige Toft fra NaturErhvervstyrelsen.

Den 1. august kom NaturErhvervstyrelsens foreløbige vejledning om direkte arealstøtte 2015. I de kommende måneder rejser et special-team fra NaturErhvervstyrelsen rundt i Danmark hos lokale landboforeninger og konsulenthuse og fortæller om de vigtigste punkter i reformen og tager indtryk med hjem, inden den endelige vejledning udkommer til januar, hvor reformen træder i kræft.

Små brug undtaget

Er omdriftsarealet højst 10 ha, er man undtaget fra både kravet om miljøfokusområder og flere afgrødekategorier på bedriften. Så er beregneren ikke relevant, da man automatisk får den grønne betaling. Er omdriftsarealet højst 15 ha, er man undtaget fra kravet om miljøfokusområder.

Økologiske bedrifter får automatisk hele støtten, hvis alle arealer dyrkes økologisk. Økologer er derfor undtaget fra de grønne krav. Det samme gælder bedrifter med en stor andel af permanent græs, brak eller græs i omdrift.

Fra 1. februar 2015 kan man få det endelige resultat i Tast selv-service, når man har indtegnet markerne på markkort og udfyldt Fællesskema 2015.