Hvis briterne vælger at forlade EU, når de den 23. juni skal stemme om et fortsat britisk medlemsskab af den Europæiske Union, kan det få store konsekvenser for den danske fødevaresektors eksport til Storbritannien. I øjeblikket er der ifølge meningsmålingerne i Storbritannien dødt løb mellem dem, der gerne vil blive i EU og dem der går ind for at forlade det europæiske fællesskab.

- Jeg frygter, at et britisk EU-exit vil komme til at koste tusindvis af jobs i den danske fødevaresektor. Primært fordi den danske eksport af fødevarer vil blive vanskeligere, hvis briterne ikke længere er en del af EU, siger cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer, Frank Øland, som for nyligt har udsendt en økonomisk analyse af de mulige konsekvenser af et britisk EU-exit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg frygter, at et britisk EU-exit vil komme til at koste tusindvis af jobs i den danske fødevaresektor,

Frank Øland, cheføkonom Landbrug & Fødevarer

I sin analyse vurderer cheføkonomen, at der i øjeblikket er stor usikkerhed om Storbritanniens fremtid i EU. Det har stor betydning for det britiske punds kurs, og samtidig har det stor betydning for virksomhedernes lyst til fortsat at investere i Storbritannien.

Milliardeksport

Den danske fødevareklynge eksporterer årligt varer for 12,9 milliarder kroner til Storbritannien. Og hvis det ender med, at briterne stemmer nej tak til at fortsætte i EU, kan det blive noget vanskeligere at eksportere danske varer. Men i øjeblikket er der ingen der rigtigt ved, hvordan situationen udvikler sig, hvis briterne forlader EU efter afstemningen den 23. juni. EU-støtten til landbrug må formodes at forsvinde, men der er ingen konkrete planer for, hvad der eventuelt kan træde i stedet. Den europæiske frihandelsaftale, som sikrer, at varer frit kan handles indenfor EU forsvinder, og ingen ved, hvad der træder i stedet for. Dog er der bred enighed om, at det i hvert fald ikke bliver nemmere, at eksportere sine produkter til Storbritannien.

- Der er stor usikkerhed om udfaldet af det britiske valg, og den usikkerhed forplanter sig hele vejen igennem systemet. Pundet påvirkes, virksomheder afventer spændt udviklingen før de overvejer investeringer i Storbritannien. Nogle virksomheder flytter allerede deres fokus fra det britiske marked på grund af usikkerheden, så alene der bliver økonomien påvirket, siger Frank Øland.

I dag har Danmark 13.000 jobs bundet op på sin eksport fra fødevareklyngen til Storbritannien. Og hos Landbrug & Fødevarer vurderer Frank Øland, at et britisk farvel til EU vil komme til at koste dansk eksport dyrt - og dermed betyde, at tusindvis af danske jobs i fødevaresektoren er i fare.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Før vi ved, hvad der kommer til at ske, hvis briterne stemmer nej til at blive i EU, er det svært at spå om, hvad konsekvenserne bliver for Danmark. Umiddelbart vil eksporten lide under et nej, da det alt andet end lige bliver vanskeligere at sælge sine varer på et britisk marked, uanset hvordan de så end vælger at lave samhandelsaftaler med EU. Husk på, at Storbritannien i tilfælde af et nej skal forhandle med et EU, som ikke ligefrem er venligt stemt overfor et land, som lige har sagt farvel til fællesskabet, så det er vel rimeligt at antage, at det ikke ligefrem bliver de bedste vilkår, en aftale skal laves på, forklarer Frank Øland.

Ja fjerner usikkerhed

Hvis briterne derimod vælger at stemme ja tak til at blive i EU, vil det have en positiv effekt på både den danske eksport og investeringer i Storbritannien.

- Det er klart, at hvis briterne vælger at blive, så vil markedet blive mere roligt. Usikkerheden om fremtidsperspektiverne vil forsvinde, og derfor vil pundet stige. De investorer, som i øjeblikket holder vejret vil igen begynde at investere, og alt vil stabilisere sig på et niveau som fra før afstemningen blev en realitet, siger Frank Øland.