Fredag den 20. januar bliver Donald Trump indsat som præsident i USA.

Og med de mange forskellige udmeldinger, den kommende præsident er kommet med både i sin valgkamp og tiden efter, er der mange der holder vejret i spænding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En større del af det amerikanske landbrugs økonomi er afhængigt af eksport. Så der er meget stor nervøsitet i forhold til, hvordan Trump vil eksekvere på det her,

Anna Klauman, statskonsulent for landbrug, fødevarer og fiskeri

Blandt Donald Trumps mange udmeldinger, er blandt andet et stort fokus på det, han kalder "America First". Og det kan komme til at have stor betydning. Både for den danske eksport til USA, men også for den amerikanske landbrugssektor.

På årets plantekongres i Herning holdt Anne Klauman et oplæg om de mulige scenarier, der kommer til at udspille sig efter Donald Trump sætter sig i præsidentens stol. Anne Klauman arbejder til daglig som statskonsulent for landbrug, fødevarer og fiskeri på den danske ambassade, og har til opgave at sikre og udvikle den danske samhandel med USA. Derfor holder hun et vågent øje med alt hvad der rører sig på handelsfronten. Hun indledte dog sit oplæg med at berolige tilhørerne lidt.

- Dybest set ved vi ingenting før på fredag. Selvom Donald Trump bliver indsat som præsident, ved vi ikke meget om, hvad han i virkeligheden kommer til at foretage sig. Man skal huske på, at folk ikke holder op med at spise, selvom der kommer en præsident med nogle nye idéer, sagde Anna Klauman.

Efter den noget forsigtige udmelding, forsøgte hun alligevel at give sit bud på, hvilke forventninger, statskonsulenten har den kommende præsidentperiode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil nok se, at USA i fremtiden vil have sig selv først. America First er valgsproget. Og som udgangspunkt handler det i høj grad om at sikre amerikanske interesser. Både internt i USA, men også i forhold til handelsaftaler med resten af omverdenen, forklarede Anna Klauman.

America First

Kernen af de tiltag, som Trump forventes at gennemføre, handler om at sikre arbejdspladser internt i USA. Deregulering af markederne, strengere regler for immigration, skattelettelser på 15 procent for virksomheder, bedre handelsaftaler som tilgodeser amerikanske interesser, beskyttelse af landmænds rettigheder og begrænsning af FDA's (Den amerikanske udgave af fødevarestyrelsen) jurisdiktion

Samtidig har Donald Trump givet indtryk af, at han vil sikre amerikanerne bedre eksportvilkår. Også selvom det kommer til at betyde, at man opsiger eksisterende handelsaftaler. Og det vækker bekymring på de indre linjer.

- En større del af det amerikanske landbrugs økonomi er afhængigt af eksport. Så der er meget stor nervøsitet i forhold til, hvordan Trump vil eksekvere på det her, sagde Anna Klauman.

De amerikanske landbrugsorganisationer har således skrevet et brev til Donald Trump og hans kommende ministre for at gøre opmærksom på, hvilke udfordringer det amerikanske landbrug vil stå overfor, hvis nogle af Trumps udtalelser står ved magt. Det handler eksempelvis om handelsaftalen TPP (Trans-Pacific Partnership), som Donald Trump har meldt klart ud, at han vil tage af bordet, fordi han ikke mener, at den tilgodeser de amerikanske interesser tilstrækkeligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Konsekvenserne af ikke at ratificere TTP kommer til at have væsentlig betydning for den amerikanske landbrugssektor, som er meget afhængig af, at kunne afsætte deres varer til markeder som eksempelvis Japan, som er omfattet af TTP-aftalen. Det kan så godt være, at Trump vælger at forhandle en bilateral aftale med Japan efterfølgende, men det vides ikke endnu, sagde Anna Klauman.

Danske muligheder

I forhold til den danske landbrugseksport, så ser Anne Klauman gode muligheder på det amerikanske marked.

- De amerikanske forbrugere efterspørger i høj grad mange af de varer, vi producerer. USA har det måske mest veludbyggede marked for økologi udenfor Danmark, og de non-GMO varer, vi producerer i Danmark og Europa er af høj kvalitet. Dog er reglerne for brug af antibiotika i amerikansk økologisk kød noget strammere end de er i Danmark. I USA må man overhovedet ikke bruge antibiotika, mens man gerne må i Danmark i mindre omfang. Og det er et problem for eksporten, sagde Anna Klauman.

Og selvom flere af Donald Trumps idéer kommer til at have konsekvenser, som rækker langt ud over de amerikanske grænser, så er det ikke det samme som at de bliver til virkelighed lige med det samme, mener Anna Klauman.

- Den generelle vurdering fra vores side, er, at hvis man kigger på kongressen, så er det ikke meget anderledes typer, der er valgt ind set i forhold til tidligere. Der er stadig en grundlæggende optimisme og tro på at frihandel er vejen frem. Der er nogen der taler om, at de vil være en slags firewall mod yderliggående tiltag fra præsidenten. Det er mest for at sige, at Trump har ikke carte blanche - der er nogle udfordringer, han skal igennem først, sagde Anna Klauman.