Djursland Landboforening havde i denne uge inviteret 250 landmænd til møde. Formålet var at få oprettet tre lodejerudvalg, som skal undersøge, om der er interesse for jordfordeling i tre udvalgte områder på Djursland. Det lykkedes, og kimen til en kommende undersøgelse i områderne er lagt.

På Planteavlsgangen i Djursland Landboforening har man længe kigget på fordelingen af landbrugsjord på Djursland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der trænger til jordfordeling på hele Djursland, men vi starter med tre områder og ser, om der er interesse for det, fortæller Carsten Kløcher, som er chef for Planteavl i Djursland Landboforening.

De fastlagte områder er på hver 2700-3000 hektar, men områderne er operationelle og kan flyttes rundt. Det første område, der er tale om er ved Øster Alling, Termestrup og Ring. Det andet Kolind, Nødager og Pederstrup og det tredje og sidste ligger ved Balle, Hyllested og Rosmus.

En grundig gennemgang

Knap 60 landmænd fordelt på tre møder, valgte at lægge vejen forbi Djursland Landboforening.

Landinspektørfirmaet Kjær startede hvert møde med en grundig gennemgang af, hvordan en jordfordeling forløber sig, og hvordan proceduren fremadrettet bliver.

En af hovedårsagerne til at Djursland Landboforening opfordrer til denne jordfordeling, er at få bedre arrondering af landbrugsjorden, samle større enheder og mindske transporten, som i sidste ende giver en bedre driftsøkonomi. Der blev lagt vægt på, at der er tale om jordfordeling på frivillig basis og med egenbetaling. Der bliver ikke længere ydet tilskud til jordfordeling, hvilket også var de fleste landmænds anke denne dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Al analyse viser, at det godt kan betale sig at få samlet jorden. Vi spilder meget tid på landevejen - det koster, fortalte Landinspektør Morten Knudsen.

Forberedelserne op til mødet er uden beregning, men lodsejerne skal betale et indskud efter etableringen af udvalgene, som skal dække udgifterne ved undersøgelsen. Ikke forbrugte midler bliver tilbagebetalt, hvis projektet ikke lykkes.

Et godt råd

På mødet var der adskillige gode historier fra succesfulde jordfordelingsforløb. Der var også flere af de tilhørende, som havde været med i lignende projekter.

Carsten Kløcher, som adskillige gange har været en del af store jordfordelingsprojekter, havde flere gode råd til de kommende lodsejerudvalg.

- Hvis dette skal blive en succes, så skal der være lige del af lodsejere, som vil afgive og modtage jord. Rigtigt godt ville det være at finde en lodsejer, som ensidigt vil afgive jord, så man har en pulje at arbejde med. Det er vigtigt, at mange forskellige interesser bliver hørt, understregede han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom de tilhørende langt fra råbte i munden på hinanden, da de enkelte udvalg skulle etableres, så var interessen vagt, og tre lodejerudvalg blev en realitet.

Djursland Landboforening, som udelukkende havde kaldt til møde og var vært ved arrangementet, trækker sig fra processen, og det er nu lodsejerudvalgene sammen med landinspektøren, som skal lave en analyse og finde interesse for projektet.