Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Transportregler kan koste dyrskuerne dyrt

Af Erik Suhr - 19. feb. 2016 KL. 12:32

De danske dyrskuer risikerer faldende besøgstal, fordi maskinudstillere bliver pålagt ekstraudgifter til transport.

Når sommerens dyrskuer slår dørene op, kan det potentielt være uden deltagelse af de største landbrugsmaskiner.

Ifølge Dimensionsbekendtgørelsen, som omhandler regler for transport af landbrugsmaskiner, skal landbrugskøretøjer, som overstiger 3,30 meter i transportbredde og samlet længde overstiger 18,75 meter nemlig bugseres på en blokvogn, når de skal fragtes til og fra dyrskuerne.

citat startcitat start

- Hvis maskinforhandlerne vælger at blive væk, så forsvinder en stor del af vores trækplaster.

- Henning Fruergaard, bestyrelsesmedlem Gammel Estrup dyrskue

citat slutcitat slut

Årsagen er, at køretøjer som overskrider disse bredder eller vogntogslængden, alene må køre "mellem mark og avlsgård, mellem ejendomme, der har redskabet i fælleseje, eller mellem en maskinstation og dennes kunder". Dermed er transport mellem maskinstationer eller landbrug og dyrskuer ikke omfattet af reglerne, og derfor skal maskinerne afmonteres og transporteres på blokvogne.

Sidste sommer betød dimensionsbekendtgørelsen, at flere maskinhandlere blev pålagt bøder, fordi de transporterede deres maskiner af landevejene. I år frygtes det derfor, at flere maskinudstillere vil vælge dyrskuerne fra, fordi det vil komme til at betyde væsentlige udgifter i form af blokvogne og bøder for overtrædelse af dimensionsbekendtgørelsen. Og det bekymrer arrangørerne af årets dyrskuer.

- Vi frygter lidt, at det kan ramme os hårdt på besøgstallet. Hvis maskinforhandlerne vælger at blive væk, så forsvinder en stor del af vores trækplaster. Det kan i yderste konsekvens koste dyrskuerne livet, siger Henning Fruergaard, medlem af bestyrelsen bag Gammel Estrup dyrskue og tidligere kvægavler.

Organisationerne Landbrug & Fødevarer, Seges, Dansk Maskinhandlerforening, Dansk Agroindustri og Danske Maskinstationer og Entreprenører har sammen skrevet et brev til transportminister Hans Christian Schmidt, hvor de opfordrer ministeren til at kigge nærmere på reglerne.

- Vi håber meget, at reglerne bliver lavet om. For det er et stort problem, hvis vi ikke kan udstille de store landbrugsmaskiner på dyrskuerne, fordi de ikke kan komme frem uden at skulle bruge en masse penge på blokvogne, transport og at skille maskinerne ad og samle dem igen. Og det ville virkelig være ærgerligt, siger Henning Fruergaard.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame