Jan Bloten har allerede taget hul på vinterfoderet til sine økologiske køer på Fyn på grund af fodermangel i tørken. Han er også tvunget til at sende 20 ud af 110 fra kvægbestanden til slagteriet før tid.

Det skriver Fyns Amts Avis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For at kunne spare på foderet til vinter. Vi selekterer jo altid og slagter ud i besætningen, men i år tager vi hårdere fat, så vi kan komme ned på 90 malkekøer hen over vinteren, forklarer han til Fyns Amts Avis.

Som så mange andre er han også i tvivl om, tørken kan lukke bedriften helt.

- Jeg ved det ikke. Jeg ved ikke, hvordan kommer til at se ud hen over vinteren. Så jeg kan ikke svare på det, siger han til Fyns Amts Avis.

Slagter 30 procent

På Sjællands Odde har Jesper Andersen det samme problem med tørken.

Normalt sælger 80-90 procent til de dyre restauranter såsom Noma og i gårdbutikken. Men de mange fremrykkede slagtninger betyder, at han mister omsætning, fordi han må sælge til supermarkederne, da der er mere kød, end gårdbutikken kan sælge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Politiken.

Jesper Andersen vurderer, at han kommer til at mangle en tredjedel foder i år, og han har derfor taget beslutningen om at skære cirka 30 procent af sin bestand, der i alt består af 150 dyr, væk.

- Der røg fire dyr her til morgen, og i begyndelsen af næste uge så ryger der ti køer mere. Så må vi tage det uge for uge. Jeg slagter jo sunde, gode dyr, som er produktionsdyr. Det er lidt hårdt at gå ud i en flok og sige: 'Nå, min ven, vores veje skilles her, for jeg har ikke mad nok til dig'. Det er af nød og ikke af lyst, siger Jesper Andersen, der normalt slagter tre dyr om måneden, til Politiken.