Hvert år siger mange danskere farvel til byen og goddag til en ferie som gæst på landet. Men et landbrug er ikke en legeplads. Topdanmark opfordrer derfor til, at man kigger sikkerheden efter i sømmene, før man åbner gården for gæster.

- Selvom man tager sine forbehold, vil man aldrig kunne fjerne risikoen helt. Der kan – og vil – altid ske skader, uanset hvad man gør for at undgå det. Heldigvis er det sjældent, vi får anmeldelser om skader blandt gæster eller landboturister på gårde, men når det sker, er det desværre oftest børn, det er gået udover, siger Svend-Anker Worm, agronom i Topdanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svend-Anker Worm anbefaler, at man blandt andet skærmer af de steder, som man kan falde ned fra, ligesom man bør sænke liftophængte maskiner og frontlæssere.

- Desuden skal man selvfølgelig sørge for at fjerne nøgler fra alle maskiner, så ingen bliver fristet til at sætte gang i mejetærskeren eller traktoren. Og så er det vigtigt at informere gæsterne om sikkerheden på gården, når de ankommer. Så ved de, hvor de kan opholde sig, og hvor de ikke bør opholde sig, siger han.

Anders And rejser sig op igen

En anden ting, man som gæst skal være opmærksom på, er dyrene:

- Landmanden ved godt, at man skal have respekt for dyrene, men det kan være svært at forstå for børn. I tegnefilm rejser Anders And sig jo bare op, efter han er blevet mast flad af en vild tyr. Sådan er virkeligheden bare ikke, siger han.

Topdanmark råder også til, at man sørger for, at forsikringen dækker besøg på gården.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Først og fremmest er det vigtigt, at ansvarsforsikringen er udvidet, så den dækker ved et erstatningskrav fra en gæst eller landboturist - uanset om kravet er berettiget eller ej. Og serverer man mad for gæsterne, er det en god idé at have en produktansvarsforsikring, som dækker, hvis en gæst bliver syg af maden - uanset om det er egne varer eller nogen fra supermarkedet, siger Svend-Anker Worm.

Han fortæller, at forsikringen kan gå begge veje. Den kan således også tilpasses til at dække landmanden ind, hvis en gæst ødelægger noget i den beboelse, de lejer.