Den svenske kranproducent Hiab har nu udviklet VR-briller, som gør, at chaufføren kan passe læsningen af sin tømmerbil uden at måtte forlade sit førerhus. Det oplyser det svenske landbrugsmedie LRF.

VR, virtual reality, er en datateknologi, hvor man med digitale briller i realtid kan se et andet miljø og agere på det. Hiabs VR-system, Hiab HiVision, består blandt andet af flere kameraer, der sidder på tømmerkranen. Dermed kan chaufføren styre tømmerkranen fra sin plads bag rattet i lastbilen. Systemet vil blive vist på udstillingen Bauma i München i næste uge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da Hiab i onsdags lod nyheden om VR-brillerne komme ud, nåede man meget hurtigt høje besøgstal på facebook - i løbet af to døgn fik Hiab 340.000 visninger fra hele verden.

Flere fordele

Kranfabrikanten Hiab peger på to fordele med systemet. Dels går udviklingen imod fjernstyrning - særligt inden for bilindustrien, som eksperimenterer med førerløse biler.

- I fremtiden behøver kranføreren slet ikke være i nærheden af bilen, men kan fjernstyre kranen fra andet sted, hvilket sparer penge. Jeg er overbevist om, at vi snart vil se de førerløse biler, og så vil det være ulogisk at have en kranfører siddende uberskæftiget i en tømmerbil på vej til tømmeroplaget, siger Rafal Sornek, chef for Hiabs udviklingsafdeling.

Hiab er oprindelig et svensk firma, Hydrauliska Industri AB, men indgår i dag i den finske koncern Kone Cargotek.