De seneste måneders varme vejr får landets tomatavlere til at juble. Tørken giver bedre udbytte, men de flere tomater betyder, at der skal tænkes kreativt for at komme af med udbyttet.

Det skriver DR Fyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af dem er Claus Duedal Jakobsen, salgs- og indkøbschef hos tomatproducenten Alfred Pedersen og Søn, der ligger i Bellinge ved Odense.

- Det er ekstremt. Vi har ikke oplevet noget lignende tidligere, siger han til mediet.

Normalt producerer de 45 tons tomater om dagen. Men i år er det tal steget med 15-20 procent. Det svarer til, at der kan høstes op til 9 tons tomater ekstra - hver dag.

- Der er travlhed, og der bliver knoklet. Vi er selvfølgelig glade for, at vi producerer så meget, som vi gør. Sidste år var det nemlig det dårligste vejr, vi har oplevet, siger Claus Duedal Jakobsen.

For mange tomater

Selvom de er glade for, at der bliver produceret mange flere tomater, end der plejer, står de faktisk med et problem. Der er for mange tomater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der bliver et maks for, hvor mange tomater supermarkederne kan rumme, siger Claus Duedal Jakobsen.

Derfor er de nødt til at tænke kreativt, så der går for meget til spilde.

Og svaret er ketchup.

- Normalt kan det være en andensorterings vare. Men i år er det det primært på grund af overproduktion, hvor vi ikke kan nå at sælge varerne, før vores interne regler siger, at de længere er friske nok, siger Claus Duedal Jakobsen til DR Fyn.