Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Toksiner er et overset problem

Af FINN GADE KNUDSEN - 17. feb. 2016 KL. 10:38

Rigtig mange af de kunder som Erik Løvfelt Jørgensen fra Nutrimin besøger, har toksinforgiftede køer, hvilket er et problem, som stadig er overset ude i landet.

Thorben Oksen, som er mælkeproducent ved Toftlund, er en af de producenter, som har haft stor glæde af at få fokus på toksiner i både grovfoderet og det indkøbte foder. Efter at han kom i kontakt med Erik Løvfelt Jørgensen, har han nu afgiftet sine køer for toksiner.

- Det er klart at hvis en ko har fået lever- og nyreskader på grund af toksiner, så kommer hun aldrig op og yder optimalt igen, fortæller Erik Løvfelt Jørgensen.

Når en ko er forgiftet med toksiner, svarer det til enhver anden form for forgiftning. Immunforsvaret svækkes og koens tilstand er på mange måder at sammenligne med de tømmermænd man får, når man drikker for meget alkohol. Man bliver sløv og har mest lyst til at ligge ned. Koen går hvileløs rundt i stalden, og skaber en del uro. Samtidig begynder koen at lede efter de næringsrige produkter. Derfor oplever man ofte at køer med forgiftninger sorterer kraftigt i hvad de æder, og hvis de på nogen måde kan, vil de sortere i fuldfoderet.

- En forgiftet ko æder ikke de kilo tørstof vi forventer, og som er nødvendigt for at opnå højest mulige ydelse. Derfor vil det påvirke ydelsen, ligesom den generelle sundhed bliver kraftig påvirket, siger Erik Løvfelt Jørgensen.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere om hvordn det problem løses, i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 19. februar.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame