Ifølge en pressemeddelelse fra foreningen Gamle Danske Husdyrracer har foreningen erfaret at Bevaringsudvalget på seneste møde i fredags valgte at tilslutte sig de dyrestøttebeløb, der er notificeret ved Europa-Kommissionen tilbage i 2015.

Det sker efter pres fra foreningen, og på baggrund af en IFRO Udredning, udført af Jakob Vesterlund Olsen fra instituttet for fødevarer- og ressourceøkonomi, Københavns Universitet, der dokumenterer, hvilke enorme økonomiske tab, der er for avlerne med at holde liv i gamle lavt ydende racer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom støtten går politisk igennem mener Hans Nebel fra , der er formand i foreningen Gamle danske husdyrracer, at der er lang vej endnu.

- Skiftende fødevareministre har siden 2015 afvist at hæve støtten til det notificerede niveau. Ministrene begrundede det over for foreningen ?Gamle Danske Husdyrracer? med, at de ikke kunne skaffe sig politisk opbakning med mindre, de fik deres rådgivende Bevaringsudvalgs opbakning, fortæller Hans Nebel, og fortsætter:

- Det skete så fredag, men går dette politisk igennem, er vi dog stadig endog meget langt fra opfyldelse af Københavns Universitets beregninger. Et hvert lille skridt, der kan forhindre at levende kulturhistorie og gener går tabt for fremtiden, hilses dog naturligvis velkomment.

Ifølge foreningen forventes de nye tilskud ud fra, hvad Danmark har valgt at lade notificere, at blive på kroner: Hopper 1.500, køer 3.000, søer 1.500 og 450 for får og geder.

- Vi nærer fortsat meget store bekymringer for de større dyr. De danske hesteracer, hvor ren-avlsbegrebet for Frederiksborgeren er blevet nedskrevet betydeligt. For Den Jyske Hest, hvor antallet af hopper, der holdes til hingst er nede på ca. en tredjedel i forhold til for en halv snes år siden, siger Hans Nebel.