Hvis man som andelshaver vælger at forlade Danish Crown, vil må få udbetalt det indestående, man som andelshaver har på en af andelshaverkonti og personlige ansvarlige konti. Disse udbetalinger foregår over henholdsvis fem og ti år, og netop de lange udbetalingstider har givet anledning til spørgsmål om beskatning af udbetalingerne.

Med et bindende svar fra Skat har Danish Crown nu klarhed over, at en udtrådt andelshaver først skal betale Skat af udbetalingerne, i takt med at de modtages. beskatningen følger altså udbetalingen. Det vil samtidig sige, at ingen andelshaver risikerer at komme i en situation, hvor der skal afregnes Skat af andelshaverkonto og personlig ansvarlig konto på et tidligere tidspunkt, end der hvor pengene kommer til udbetaling. Hos Danish Crown er Group CFO Preben Sunke tilfreds med svaret.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Siden en afgørelse fra Skat i 2013 har der været usikkerhed om, hvorvidt Danish Crowns andelshavere skal betale Skat af det fulde beløb på andelshaverens personlige konti på udtrædelsestidspunktet. Det giver en likviditetsmæssig udfordring for vores andelshavere, hvis de bliver beSkattet af en indtægt, de endnu ikke har fået udbetalt af Danish Crown. Med Skat nye udmelding er der skabt klarhed om, at beskatningen sker løbende. Det vil sige, at den likviditetsmæssige udfordring er reduceret, da andelshaveren nu beSkattes i takt med udbetalingerne fra Danish Crown, forklarer Preben Sunke.

Moms på udbetalingerne

Danish Crown oplyser dog, at der som udgangspunkt der svares moms af udbetalingerne fra en andelshaverkonto og en personlig ansvarlig konto. Det betyder, at hvis der eksempelvis skal udbetales 60.000 kroner i et år, skal Danish Crown pålægge moms på 25 procent og dermed udbetale 75.000 kroner til den udtrådte andelshaver. Den udtrådte andelshaver skal herefter selv, som momsregistreret, sørge for at afregne momsen på de 15.000 kroner til Skat.

Hvis andelshaveren ikke længere er momsregistreret, kan andelshaveren opnå en lejlighedsregistrering for moms. En sådan momsregistrering vil kun være gældende for en kortere periode og omfatte én momsangivelse.

Hvis andelshaverens samlede momspligtige indtægter som eksempelvis udleje af jord og udbetalinger fra andelshaverkonti og personlige ansvarlige konti er mindre end 50.000 kroner over en 12 måneders periode, kan andelshaveren få beløbene udbetalt uden moms.

Er de samlede indtægter omvendt over 50.000 kroner, skal der afregnes moms heraf. Det er andelshaverens ansvar at sørge for lejlighedsvis eller sædvanlig momsregistrering samt oplyse momsnummeret til Danish Crown forud for udbetalingerne.