Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Thybo implementerer engelsk såteknik

Af Helge Plougmann Nielsen - 16. jul. 2018 KL. 10:00

  • ww298377_1
  • ww298377_2
  • ww298377_3
  • ww298377_4
  • ww298377_5
  • ww298377_6
  • ww298377_7
  • ww298377_8

Christian Bojer, Snedsted, syd for Thisted investerede for godt et år siden i en Mzuri Pro-Til såmaskine, der kan så direkte i stubben og som placerer gødningen under såsæden.

Christian Bojer arbejder på maskinstation, og i fritiden driver han en ejendom med 150 hektar planteavl. Derudover sår han raps for andre landmænd og passer cirka 150 hektar for en nabo, der er økolog. Han erkender, at arbejdet på maskinstationen ikke er det mest velvalgte, når han også gerne vil drive planteavl.

Han sætter derfor stor pris på at hans far, Povl Bojer, er god til at give en hånd med, når det brænder på.

- Vi driver et traditionelt sædskifte med vinterbyg, vinterraps, vår- og vinterhvede samt vårbyg. Jorden er meget varieret, og vi har ofte døjet med manganmangel på de arealer, hvor jorden er løs. Derfor har vi i fem år praktiseret pløjefri dyrkning på de fleste arealer. I stedet for ploven anvender vi en dybdeharve og tilpasser bearbejdningen til jordtypen, forklarer Christian Bojer.

Han ville dog gerne gå skridtet videre og vil på sigt forsøge helt at undlade jordbearbejdningen og i stedet så direkte i efterafgrøden eller i stubben fra den forrige afgrøde.

Faldt for Mzuri på nettet

Povl Bojer er også meget interesseret i direkte såning, og det var ham der fandt den engelske Mzuri-såmaskine på nettet.

- Specielt i England findes en række såmaskiner til strib-till, og det der tiltalte mig ved Mzuri var de kraftige tænder, der løsner jorden og placerer gødningen. På de film jeg så på nettet, kunne man se, at den virkelig kan gå i jorden og løsne selv hård og sammenkørt jord, siger Povl Bojer.

Mzuri importeres af Anders Højte Hansen, og han var behjælpelig med at finde en let brugt Mzuri Pro-Til 4T i England.

Bygget til strib-till

Mzuri Pro-Til 4T er en fire meter bred såmaskine, der er designet til strib-till, hvor jorden kun bearbejdes i de striber, hvor afgrøden etableres. Princippet er, at jorden løsnes og gødningen placeres med de forreste tænder, og at udsæden placeres med de bageste tænder, der automatisk søger de løsnede spor fra de forreste tænder. Begge tandrækker er med hydraulisk stensikring og arbejdsdybden indstilles individuelt. Skiveskær foran de forreste tænder åbner jorden op, og sådybden indstilles med kombinerede tryk og bærehjul, der kører lige efter såskærene.

- Skiveskærene giver en god gennemskæring og sikrer, at de forreste tænder ikke river store klumper af råjord op på overfladen. I kombination med genpakningen af jorden giver det såskærene en jævn overflade at arbejde i, og det giver mulighed for en ensartet sådybde, siger Christian Bojer.

Smalle eller brede rækker

Når såmaskinen anvendes til etablering af vinterraps, monteres den med smalle såskær, der placerer frøene direkte i de løsnede spor fra gødningstænderne.

Ved såning af korn monteres den engelske såmaskine med vingeskær, der placerer udsæden i bånd, der er tolv centimeter brede. Rækkeafstanden imellem båndene med korn bliver derfor 24 centimeter.

Christian Bojer såede de første afgrøder med Mzuri i foråret 2017, og under de gode vækstbetingelser sidste år, lukkede kornet fint af for ukrudtet i bunden af afgrøden. Men med varmen og tørken i år, er de forårssåede afgrøder lidt for åbne, og det levner mulighed for, at ukrudt kan udvikle sig i bunden af afgrøden.

Forsøger sig frem

Christian Bojer har ikke lagt sig fast på den endelige strategi for fremtidens afgrødeetablering og har derfor afprøvet den engelske såmaskine under forskelige forhold lige fra direkte såning i stubben og til såning af vårhvede i pløjet jord.

- Jeg vil gerne frem til et princip, hvor jeg kan nøjes med en enkelt god traktor, der kan køre med tvillinghjul i hele så-sæsonen. Til efteråret er det planen at anvende en ældre Marsk Stig-harve som strigle til at lave et falskt såbed og for at tørre jorden ud, så problemer med snegle minimeres. Formålet med harvningen er også at danne løst muld på overfladen. Kommer der en regnbyge, giver det en hurtigere udtørring af marken, og den foreløbige erfaring er også, at såmaskinen arbejder bedre, når den har lidt løst muld at arbejde med, siger Christian Bojer.

Stor effekt

Mzuri Pro-Til 4T har en todelt tank på 3.400 liter, og specielt i år har den nordjyske landmand været glad for at kunne placere gødning til vårsæden.

- Tørken i maj måned har gjort, at vi tydeligt kan se hvor gødningen er placeret, og specielt vårhveden, hvor der er placeret 450 kg. NPK 21-4-10, kvitterer for placeringen, og står efter forholdene fornuftigt, siger Christian Bojer og tilføjer:

- Rækkeafstand på 36 centimeter betyder, at marken efterlades med forhøjede kamme imellem sårækkerne. De kan selvfølgelig fjernes ved at anvende efterharven eller ved at tromle marken. Men specielt de efterårssåede afgrøder ser ud til at have fordel af det læ og mikroklimaet, som kammene giver, og sidste år gav den lidt ujævne overflade ikke problemer ved høst af afgrøden.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame