Eltavler spiller en væsentlig rolle i næsten alle landbrug. De kan bl.a. være afgørende for, at køerne kan malkes og dyrene fodres. Og kravene til dem bliver hele tiden større, efterhånden som landbrugene bliver større og mere effektive. Alligevel er de ofte fyldt med fejl, og det kan få alvorlige konsekvenser i form af både brand og uhensigtsmæssige driftsstop. Omkring hver fjerde brand starter i elinstallationerne.

Topdanmark anbefaler at bruge termografi af eltavlerne, hvilket kan afsløre fejlene og dermed forebygge skader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Termografering er en undersøgelse af temperaturforskelle. Undersøgelsen udføres med et særligt kamera, der måler temperaturen på komponenterne i eltavlen. Termografibilledet viser områder med uhensigtsmæssig varmeudvikling og afslører fejl, som er umulige at se med det blotte øje. Dermed får landmanden mulighed for at reparere på fejlene, før skaden sker, siger agronom i Topdanmark, Svend-Anker Worm.

Eltavler spækket med fejl

Topdanmark har analyseret 65 termografirapporter fra landbrugsejendomme, der er termograferet af Kemp og Lauritzen. Og resultatet var bekymrende. I alt fandt man 261 fejl fordelt på 55 ejendomme, heraf 32 såkaldte røde fejl, som skulle rettes straks, og 229 såkaldte gule fejl, som skulle rettes inden for 30 dage.

- Ud af de mange fejl var 26 procent fejl, som kunne resultere i brand, mens 29 procent af fejlene betød risiko for personskade - typisk fordi man ikke havde afdækket eltavlerne korrekt. I næsten 73 af tilfældene var der tale om fejl, der kunne give driftsstop, hvis de ikke blev rettet. Og driftsstop kommer altid ubelejligt - og de koster altid penge. Så er det altså billigere at få repareret tavlen, siger Svend-Anker Worm.

På Topdanmarks stand på Agromek kan du få mere information om termografering, vinde en termografering af dine eltavler og se, hvordan du og familien ser ud gennem et varmefølsomt kamera.