Väderstad var i foråret på turné rundt på Sjælland og øerne, hvor såmaskinen Tempo var ude og fremvise sin alsidige evne som roesåmaskine.

På Lundemose nær Præstø har Carsten Stoltze haft en seksrækket Tempo R på prøve, hvor han såede tre hektar med forskellige hastigheder for at sammenligne den med hans egen roesåmaskine.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Som forfrugt havde vi byg på marken, som blev pløjet ned i november måned, og i foråret blev marken fældet to gange med en såbedsharve, anden gang med påhængt Rexius tromle med crosskill-ringe samt crossboard.

- Foran Tempo'en havde vi en traktor med RTK, som fint tog styringen, mens vi testede roesåmaskinen ved først 10 kilometer i timen, så blev den øget til 18 kilometer i timen, hvorefter vi forsatte med en passende fart på 8,5 kilometer i timen, fortæller Carsten Stoltze.

18 kilometer i timen

- Ved den høje hastighed gik de parallelophængte såmoduler forbavsende stille og roligt og holdt et fint tryk på jorden, der jo betyder, at den faktisk holder den rigtige dybde henover marken, forklarer Carsten Stoltze og uddyber:

- Ved en hastighed på 18 kilometer i timen vil sågrejet sandsynligvis blive slidt lidt hurtigere, men da cellehjulet er elektrisk, og det at den bruger overtryksluft frem for vakuum, så tror jeg på, at den vil beholde sin nøjagtighed i udmadningen og derved undgå dubletter eller manglende frø, påpeger Carsten Stoltze.

- Ved sammenligningen af præcisionen på planteafstanden var Tempo'en lige så præcis ved de 8,5 kilometer i timen, som min egen roesåmaskine vi kører 7 kilometer i timen med. Men da vi kørte op på 10 kilometer i timen, så begyndte planteafstande at variere 3 til 4 centimeter, og ved de 18 kilometer i timen lå frøene med 5 til 6 centimeters unøjagtighed, vurderer Carsten Stoltze.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Roer og majs

- Tempo'en kan hurtigt og uden brug af værktøj omstilles til også at kunne så majs. Carsten Stoltze ser dog rækkeafstanden på de 50 centimeter som et lille problem til dem, der ligesom ham, høster majs til modenhed med et plukkebord, fordi de primært er bygget til 75 centimeters afstand. Men ved ensilering af majsene kan den helt sikkert med stor fordel bruges til både majs- og roesåning, fortæller Carsten Stoltze.

Potentiale

- Vi har nu i to sæsoner sået med en 18 rækket enkorns såmaskine med GPS-styret sektionsaflukning af både såmodulerne og den flydende gødning, og denne aflukning har vi været utroligt glade for.

Hvis Tempo'en kan leveres med dette samt en 18 rækket sammenklappelig model, kunne den godt gå hen og blive interessant for mig, påpeger Carsten Stoltze.

Endnu mere nøjagtighed

Christian Holst, direktør for Väderstad Danmark, ser tilbage på en vellykket turné i foråret, hvor Tempo'en i sukkerroe-udgaven var rundt og så roe- eller majsstykker hos syv forskellige landmænd.

- Det havde til formål at få fremvist den unikke såteknik, som har høstet flere verdensrekorder, fortæller Christian Holst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi fulgte maskinen nøje og havde en snak i markerne med landmændene om, hvad de synes om maskinen. Det er vigtigt, at når man udvikler en ny form for så-teknik, at få testet og få høstet noget erfaring, som kan bruges til at optimere maskine med.

- Vores turné viste blandt andet, at pusterøret, der afleverer frøet, skal tilpasses frø-størrelsen, da røret er designet til majskerner, så roefrøene kan blive afleveret lidt mere spredt til lukkehjulet, som griber frøet.

- Vi kan ved at lade røret være en af de udskiftelige omstillingsdele få forbedret afleveringen af frøet og dermed måske opnå endnu højere præcision ved den høje arbejdshastighed på 18 kilometer i timen.

- Vi er i Väderstad rask i gang med at udvikle, og vil indenfor et par år kunne levere sammenklappelige Tempo-modeller samt kunne tilbyde en 18 rækket model med 50 centimeters rækkeafstand beregnet til roer, fremhæver Christian Holst.

Power shoot såteknik

Tempo'en kan lige nu leveres i en 6, 8 og 12 rækket enkornssåmaskine med en rækkeafstand på 50 cm beregnet til roesåning. Modellerne er ikke sammenklappelige, men kan fås med flad transportvogn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 6 og 8 rækkede kan fås i en model med gødningsplacering via "Rapidens" rulleskær, på rammen er monteret en gødningskasse på 1.700 ltr.

På nuværende tidspunkt er der i Danmark kun en 6 rækket demomaskine, som har været rundt og så sukkeroer og majs med 50 cm rækkeafstand. Men af majsudgaven på 75 cm rækkeafstand, er der solgt og kører 19 stk. Väderstad Tempo i Danmark, fortæller Christian Holst.

Selve såteknikken kalder Väderstad for Power-shoot, og det består af et fjederophængt cellehjul, samt en sensor der tæller hvert frø. Frøene holdes på plads i cellehjulet med overtryk frem for vakuum samt et gummihjul, der sikrer en præcis aflevering til pusterøret, der med samme overtryk skyder frøet ned i sårillen, som bliver dannet af to skiveskær båret på to individuelt ophængt bærende gummihjul. I sårillen gribes frøet så snart det forlader pusterøret af et trykhjul og trykker frøet ned i en lidt fastere bund i sårillen, som er mere optimal for frøet end placering oven på løs tør jord, der ikke så nemt trækker fugtighed op til frøet.

Via kraftudtaget drives blæserenheden og generatoren der producerer strøm til de elektrisk drevne doseringsenheder.