Jordbrugsteknolog er en kort videregående uddannelse, som rummer en palet af specialer inden for det grønne område.

Uddannelsen kan derfor føre til en bred vifte af jobmuligheder, men giver også en ret bred viden om andre specialer i kraft af samspillet mellem specialerne på uddannelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er brug for jer og jeres engagement.

Poul Pilegaard Larsen, formand for JID

Og så er der en praktikdel, som giver en vekselvirkning mellem teori og praksis.

- Det er noget, vi ved, arbejdsgiverne sætter pris på, siger Uffe Pilegaard Larsen, der er formand jordbrugsteknologernes faglige organisation, JID.

Karriere-dating

Oven på den uddannelsesmæssige basis tilbyder JID at præsentere de studerende for potentielle arbejdsgivere.

Det sker ved et arrangement, hvor uddannede jordbrugsteknologer fortæller om deres job og karrierer og de virksomheder, de arbejder i. Arrangementet har hidtil fundets sted hvert andet år, men skal nu foregå hvert år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder, at alle førsteårselever også får mulighed for at møde virksomheder og bruge mødet til at målrette deres studieretning, siger Uffe Pilegaard Larsen.

Seneste arrangement fandt sted for et par måneder siden i Middelfart, hvor alle uddannelsessteder og linjer var med.

Uddannelsescafé

Uffe Pilegaard Larsen benyttede sin velkomst til at indgyde de studerende en god portion optimisme.

- Jeres uddannelse giver de nødvendige kompetencer til at arbejde med miljø, økonomi, landbrug og andre grønne emner, som er på den samfundsmæssige dagsorden. Der er brug for jer og jeres engagement, sagde han.

Det blev også bekræftet af de efterfølgende tre oplægsholdere, som kunne bekræfte forudsigelsen om, at de studerende er i gang med en uddannelse, der giver gode og alsidige jobmuligheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er også plads til jer. Men I skal ville det, for det kommer ikke af sig selv, sagde Erik Andersen, der er økologirådgiver.

Han viste i sit oplæg, hvor stor vækst, han forventer inden for økologi i de kommende år.

Efter de fælles oplæg kunne de studerende gå rundt for sig selv eller i mindre grupper og tale mere indgående med jordbrugsteknologer om deres meget forskellige arbejdspladser og karrierer.

Bankmanden

En af de virksomheder, som de studerende kunne møde til karrieredagen, var Danske Bank, som var repræsenteret af Brian Kristoffersen, der er landbrugskundechef i Danske Bank, Landbrugscenter Fyn.

Han er uddannet agrarøkonom og fortalte i sin første caférunde en håndfuld nysgerrige unge om deres karrieremuligheder i banken med en uddannelse som jordbrugsteknolog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De unge spurgte ind til hans uddannelse, karriere og daglige arbejdsopgaver, og han fortalte blandt andet om, hvilke fag og supplerende uddannelser, der er vigtige for en karriere i den finansielle sektor.

- Der er behov for ekstra kompetencer for at komme ind. Et godt råd er derfor at tage fag, der svarer til første del af en HD, sagde Brian Kristoffersen.

Jo mere jo bedre

Men han understregede, at uddannelsen som jordbrugsteknolog er en god uddannelse.

- Vi synes den er interessant. Også i forhold til universitetsuddannelser med videre, men den skal suppleres. Og jo mere jo bedre, tilføjer han.

Ifølge Brian Kristoffersen bliver man dermed klædt på til også at kunne arbejde med øvrige erhverv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg begyndte selv som erhvervsrådgiver og var der i seks år, før jeg kom til at arbejde med landbrug, fortalte han.

Han fortalte ret detaljeret om sit arbejde med at læse og analysere regnskaber, holde møder med kunder og arbejdet med at finde løsninger i svære sager.

Og så understregede han, at man skal kunne håndtere de svære møder, hvor det er nødvendigt at fortælle en kunde, at det nu er slut.

Marketingmanden

En anden jordbrugsteknolog, som også stillede sig til rådighed for de studerende i forbindelse med karrieredagen, er Morten Jørgensen, der er marketingchef hos den danske Claas-importør.

Han fortalte, at stort set alle hans projekter i studietiden drejede sig om marketing og dermed havde forberedt ham på et job, som det han faktisk fik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og han mener, at teknolog-uddannelsen på mange måder har klædt ham godt på.

- Der er mange jordbrugsteknologer i min branche, og det betyder, at jeg kan møde mange i øjenhøjde, sagde han blandt andet ved en af sine café-sessioner.

Praktik og studiejob

En af de studerende spurgte til muligheden for at komme i praktik.

Og Morten Jørgensen slog fast, at den vigtigste forudsætning er interesse, og så benyttede han anledningen til at rekruttere medhjælpere til Agromek, som var nært forestående, da karrieredagen fandt sted.

Så på den måde, var der mulighed for et helt konkret udbytte af karrieredagen for enkelte af de studerende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere af de studerende fortalte, at de stadig har en drøm om at blive selvstændige landmænd, men på karrieredagen var de interesserede i at høre om alternative muligheder, hvis de ikke får lov til at købe egen gård.

De gav generelt udtryk for, at karrieredagen er en god mulighed for at møde den virkelige verden frem for bare at høre på lærerne.

- Det er godt at få anden erfaring i stedet for bare at sidde bag et skrivebord, sagde en af dem og slog fast, at han havde fået udbytte af at deltage.