Advokat Søren Christensen Volder, der er kurator i TA Agros konkursbo, kan nu oplyse, at alle forsøg på at videreføre TA Agro i en eller anden form er opgivet, og at han derfor er i gang med at afvikle virksomheden.

- Vi måtte i går eftermiddag erkende, at vi ikke får virksomheden op at flyve. Alle medarbejdere blev derfor afskediget i går og er nu sendt hjem, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- det er en klassisk sag, hvor der ikke har været et tilstrækkeligt likviditetsberedskab.

Søren Volder, kurator

- Arbejdet med at stykke tingene ud er nu begyndt, og så må vi spise os igennem forpagtningsaftaler og andre aftaler én for én, siger han.

Leasingaftaler

Størstedelen af TA Agros maskinpark var leaset, så Søren Volder er samtidig gået i gang med at lade maskinerne gå tilbage til leasingselskaberne.

- De fleste af dem har allerede været her for at kigge på maskinerne, så nu begynder vi at koordinere tilbageleveringen til de mange leasingselskaber, oplyser han.

Likviditetsklemme

De seneste dages arbejde med konkursboet har i øvrigt bekræftet Søren Volders umiddelbare formodning om årsagen til konkursen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der har ikke været tilstrækkelig likviditet til alle de opgaver, som virksomheden havde påtaget sig, siger han.

Ifølge Søren Volder stod TA Agro ellers over for at aflevere et 2016-renskab med et overskud på 2,5 millioner kroner.

- Men det er en klassisk sag, hvor der ikke har været et tilstrækkeligt likviditetsberedskab. Det sker, når det løbende overskud ikke resulterer i klingende mønt, fordi man bliver ved med at sætte al friværdi i maskiner med videre. Så ender man til sidst i en likviditetsklemme, forklarer han.

Tidspres

Søren Volder lægger ikke skjul på, at han arbejder under et betydeligt tidspres, fordi timingen på mange måder har været dårlig i denne konkurssag.

- Ud over, at det sker midt i forårssæsonen, er det påske i næste uge, men jeg forventer, at de mange maskiner begynder at komme retur til leasingselskaberne i begyndelsen af næste uge. Det haster, fordi der er mange, som ønsker maskinerne hurtigt ud at køre igen, fortæller Søren Volder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

2.000 hektar

Han fortæller, at TA Agro havde cirka 2.000 hektar i forpagtninger og pasningsaftaler, og dertil kommer kunder, der har fået udført opgaver på timebasis.

- De mange hektar forsvinder jo ikke med denne konkurs, og der er mange landmænd, som har haft en forventning om pasning. Det har vi respekt for og føler et vist ansvar for, og derfor forsøger vi at håndtere alle kunderelationer ved hurtigst muligt at få materiellet ud at rulle, siger Søren Volder.

Han siger at den opgave har været en balancegang i forhold til at forsøge at redde stumperne i konkursboet.

- Men nu frigiver vi maskinerne, så de kan komme i arbejde, siger han.

Gennemgang af bøgerne

Søren Volder siger, at en endelig afslutning af konkursboet afhænger af hvad der viser sig, når han kommer til at kigge nærmere i bøgerne, men han forventer, at han kender detaljerne mere indgående om en måneds tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men lige nu er konklusionen, at der desværre ikke var nogen, som var med på at køre virksomheden videre. Vi har forsøgt og har haft en møderække de seneste dage. Men ingen bed til bolle, siger han.