Det sydlige Kina er også for kineserne kendt som stedet, hvor man spiser alt, der bevæger sig, og såmænd også det, der ikke gør.

Klimaet er subtropisk og gør det muligt at dyrke landbrugsafgrøder året rundt. Men som i resten af Kina står man over for massive udfordringer, når det gælder såvel fødevareproduktion som vandforsyning. Det skriver Jørgen E. Olesen i en artikel i oktoberudgaven af Agrologisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Væksten i befolkningens velstand betyder et større kalorieindtag og et langt større og stigende kødforbrug. Den kinesiske regering ønsker for alt i verden at sikre adgang til de fødevarer, som befolkningen efterspørger.

Det er politikken i Kina at sikre så høj en hjemlig produktion som muligt. Derfor understøttes alle tiltag til produktivitetsstigninger. Det omfatter massive indsatser med kunstgødning i planteproduktionen, og for risdyrkningen i det sydlige Kina betyder det årlige kvælstofmængder på i gennemsnit 380 kg N pr. hektar og fosformængder på 50-100 kg P pr. hektar.

Vandkvalitet i Kina

Der er i Kina en betydelig stigning i eutrofiering (algevækst) i søer og vandreservoir, som hænger sammen med fortsat og stigende tab af næringsstoffer fra både landbrug og spildevand til vandløb og søer.

Husdyrproduktionen i Kaiping er især knyttet til små indhegnede områder med høj husdyrtæthed i de fladere områder af landskabet. Der er typisk tale om integrerede systemer mellem husdyr og fisk i dambrug, hvor husdyrgødningen fungerer som gødning i fiskedammene. Det fremmer den naturlige algevækst, der bliver foder for de planteædende fisk.

Men med den stigende husdyrproduktion er flere vandløb i Kaiping oplandet blevet forurenet. Trods nogle spæde forsøg er det ikke lykkedes myndighederne at løse problemerne. Kina står derfor overfor en kæmpe udfordring, når de på den ene side ønsker at øge den animalske produktion, og på den anden side er afhængig af rene vandløb, hvor vandet har en tilstrækkelig kvalitet til at det kan bruges til drikkevand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele artiklen i oktober-udgaven af Agrologisk, som udkommer 12. oktober.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.