Mandag holdt Sønderjysk Landboforening møde med syddanske folketingspolitikere. Formålet var at diskutere landbrugets udfordringer og skabe en mere nuanceret debat i medierne. Blandt folketingspolitikerne til stede var Anni Matthiesen (V), Carl Holst (V), Hans Christian Schmidt (V) og Erling Bonnesen (V).

Landboforeningen mener, at landbrugserhvervet i dag er under stort pres.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Landbrugets rammebetingelser og muligheder for indtjening er i dag under hårdt pres. Spørgsmålet er, hvordan vi kan sikre, at rammevilkårene gøres mere langsigtede og holdbare, sagde formand for SLF, Christian Lund.

Følelser vinder frem

Sønderjysk Landboforening ønskede også en mere bred og mindre følelsespræget debat om landbruget.

- Vi oplever oftere og oftere, at debatter i medierne er fokuseret på følelser. Landbrugspakken er et eksempel. Halekupering, pesticider, dyrevelfærdsmærker, økologi kontra konventionel er andre debatter, der til tider løber af sporet. Vi ønsker en mere bred og nuanceret debat, baseret på fakta og virkelighed, sagde Christian Lund.

Forsamlingen var enige om, at den følelsesbaserede - og også til tider forråede - retorik vinder mere frem, og at det ofte er den form for retorik, der vinder blandt befolkningen. Samtidig har de sociale medier stor betydning for folks opfattelse og forståelse af virkelighed og fakta, og her kan det være svært at komme igennem med argumenter.

Bred politisk debat

Der kom mange budskaber frem på mødet: Oplæg om skatter og afgifter, hvor Sønderjysk Landboforening oplever fremgang på nogle områder, men at der går lang tid, inden man som landmand kan mærke en forbedring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pesticidafgiften er en afgift, der ikke virker adfærdsregulerende - den opleves mere som en urimelig skat for den enkelte landmand. Vandløbsloven er ikke tilpasset de klimaændringer, vi oplever i tiden med mere regn og flere befæstede arealer, lød det fra Sønderjysk Landboforening. Foreningen havde flere eksempler på myndighedsbehandling, hvor den enkelte landmand kommer i klemme i det kommunale system, og hvor myndighed tæller mere end fakta og viden. Foreningen så også gerne, at unge landmand fik bedre finansieringsmuligheder. Udfordringerne med generationsskifte er langt fra løst.

- De fremmødte politikere tog godt i mod foreningens argumenter og forslag, og de opfordrede os til fortsat at gå ind i debatten. Der er ingen eller meget få landmænd på Christiansborg, så derfor er det vigtigt, at vi kommer på banen med de uhensigtsmæssigheder, der er i lovgivningen. Og at vi er så konkrete som muligt, når vi gør det, sagde Christian Lund.