Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter mener, at det nu må høre op med det, han kalder fødevareministerens enøjede markedsføring af økologisk landbrug som fremtidens fødevareproduktion og løsningen på alle udfordringer.

- Næsten dagligt skal vi høre ministerens udlægning af økologiens kæmpemæssige potentiale og alverdens gavnlige effekter på alt fra folkesundhed til fødevaresikkerhed. Jeg har intet imod, at nogle svineproducenter eksperimenterer med andre produktionssystemer, men det kan ikke passe, at økologisk kød med regeringens hjælp skal tvinges ned i halsen på forbrugerne og markedsføres på bekostning af det meget store flertal af konventionelle svineproducenter, som står for ca. 98 procent af den danske svineproduktion, lyder det fra Henrik Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han henviser til, at fødevareministeriet har afsat i alt 2,4 milliarder kroner til økologi fra 2009 til 2015, men at eksporten af økologisk kød stadig kun udgør under tre promille af den samlede eksport af kød til en værdi på over 35 milliarder kroner om året - trods massiv politisk medvind.

- Tre promille er ikke meget. Det svarer til, at ministeren ud af en 40 timers arbejdsuge brugte lidt over 7 minutter på at tale om økolog, lyder sammenligningen fra Henrik Mortensen.

Stor ammoniakfordampning

- Ministeren elsker historierne om bæredygtighed og dyrevelfærd, men han glemmer at fortælle, at økologiske slagtesvin har en ammoniakfordampning, der er tre-fire gange højere end fra konventionelle slagtesvin i moderne stalde og en kvælstof- og fosforudskillelse, der er 40-50 procent højere. Kun nødtvunget forholder han sig nu til overdødeligheden i den økologiske produktion, og problemer som for eksempel halebid i den økologiske produktion hører vi aldrig om, siger Henrik Mortensen.

Han fremhæver, at dansk svineproduktion er i front på alle de afgørende parametre som for eksempel fødevaresikkerhed, hygiejne og spisekvalitet.

- Kvaliteten af konventionelt dansk svinekød er i særklasse, og det er simpelthen noget vrøvl, når ministeren forklarer, at økologien er bedre for folkesundheden. I stedet for at dokumentere sine løse påstande bruger han tid på at tale vores erhverv ned med udtalelser som, at vi hverken kan eller skal konkurrere på masseproduktion til den lavest mulige løn på den lange bane.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvfølgelig skal vi ikke det. Vi skal blive ved med at udvikle de kvalitetsprodukter, vi allerede fremstiller.Til gengæld må fødevareministeren holde op med at bruge al sin tid på at promovere et lille ubetydeligt hjørne af den store danske fødevareproduktion, mener Henrik Mortensen.dals