Svineproducent Per Brems Jensen blev i 2009 dømt til at betale knap tre millioner kroner til Århusegnens Andel for at opfylde en kontrakt, som Per Brems Jensen aldrig havde set.

Sagen startede dog et helt andet sted. Forinden havde Per Brems Jensen nemlig oplevet, at det foder han fik leveret fra Århusegnens Andel ikke indeholdt de elementer, han havde bestilt. Det klagede Per Brems Jensen over, og mens den sag kørte, skete der det, at Århusegnens Andel gik konkurs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konsekvensen af det dårlige foder var, at Per Brems Jensens søer blev syge og dødeligheden steg med omkring 10 procent i den periode, hvor han brugte det foder, Århusegnens Andel leverede.

Ifølge analyser, Per Brems Jensen selv havde foretaget, var indholdet af det foder, han fik leveret, helt anderledes end det han havde bestilt.

- De prøver, vi selv tog af foderet, viste, at der var ret langt fra, hvad vi havde bestilt til det, vi fik leveret. Og det havde ret alvorlige konsekvenser for vores søer. Deres maver blev slået fuldstændigt i stykker, de blev syge og døde af det, forklarer Per Brems Jensen.

Men da han anlagde sag mod Århusegnens Andel, fandt han ud af, at hans retsstilling var noget anderledes, end han havde regnet med. I første omgang tabte han sagen i byretten med henvisning til de betingelser, der ligger til grund for samhandlen mellem landmænd og andelsselskaberne.

- Det blev ret hurtigt klart for mig, at der ikke var ret meget, jeg kunne stille op. Det påhvilede mig at påvise præcist, hvordan foderet var sammensat. Og selvom jeg havde taget stikprøver af det, var det ikke nok til at overbevise retten om, at det foder jeg fik leveret var ikke det samme som det, jeg havde bestilt, siger Per Brems Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Deres ord er lov

Ifølge Per Brems Jensen var der én meget simpel handling, som kunne have afgjort sagen. Nemlig, at Århusegnens Andel udleverede de log-sedler, grovvareselskabet udskriver, når de blander det foder, landmanden bestiller. Det var der ifølge Per Brems Jensen ikke vilje til fra Århusegnens Andels side.

- Det hele kunne være løst, hvis de ville fremlægge deres blande-logs fra grovfoderlageret. De ville vise, hvad der var i foderet helt ned på sidste gram. Men det ville Århusegnens Andel ikke udlevere. Og så påhvilede det os at godtgøre, siger Per Brems Jensen.

Da sagen var tabt i byretten, besluttede Per Brems Jensen at tage sagen et skridt videre og anke den til landsretten. Årsagen er, at Århusegnens Andel krævede, at Per Brems Jensen opfyldte kontrakten.

- Vi har en kontrakt, hvor der står, at der 100 tons tilbage. Men nej nej. De siger, at i deres systemer står der, at vi mangler at aftage 6000 tons. Og så er det det, der gælder, siger Per Brems Jensen.

Per Brems Jensen mener, at Århusegnens Andel kunne have påstået hvad som helst, og så ville han være forpligtet til at opfylde det, de krævede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis de havde sagt, vi skyldte dem for 10.000 tons, så havde vi skyldt dem for 10.000 tons. Deres ord er lov. Men de behøver ikke engang fremlægge, hvad der står i systemet. Som landmand har jeg opgaven at bevise, at det, de siger, ikke passer. Og det kan jeg jo ikke, siger Per Brems Jensen.

Sagen ved Landsretten blev ligeledes tabt. Årsag: At Per Brems Jensen ikke kunne løfte bevisbyrden overfor retten. Stadfæstelsen af dommen ved landsretten betød, at Per Brems Jensen blev dømt til at betale for det resterende foder, som han ifølge Århusegnens Andel havde bestilt til levering.

- Vi får medhold i, at kvaliteten af foderet er for ringe, men bevisbyrden i forhold til samhandelsbetingelserne blev ikke løftet. Og det er frusterende. Du har bevist, at foderet ikke er i orden, men fordi man har nogle samhandelsbetingelser i branchen, så hjælper det ikke noget. Så skal du lige pludselig bevise, at det ikke er sådan. Og det kan du ikke, siger Per Brems Jensen.

Svineproducenten skulle betale for det foder, han ifølge Århusegnens Andel manglede at hente. Men selvom han betalte, kunne Per Brems Jensen ikke regne med at få foderet leveret.

- Den valgmulighed havde vi heller ikke. Det hele bliver deponeret i et selskab, som er gået konkurs. Så vi kunne ikke engang sige, at vi accepterede at betale for de 6000 tons og så få dem leveret. Vi havde bare at betale for noget foder, vi aldrig skulle have eller vil få udleveret, forklarer Per Brems Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tre millioner

Regningen løb op i lige knapt tre millioner kroner. Det fulde beløb skulle Per Brems Jensen dog ikke betale, da han på daværende tidspunkt havde sin bedrift organiseret i et selskab med begrænset hæftelse.

- Vi slap ud af situationen med skindet på næsen. Men problemet er jo, at det kan ske igen i morgen. Der er mange gode og ordentlige folk, som arbejder for andelsselskaberne, men den dag, der er en af dem, der beslutter sig for at tage røven på dig, så kan de gøre det. Uden at man som landmand kan gøre noget som helst ved det, siger Per Brems Jensen.

Basal købelov

Selve sagen er dog ikke det mest problematiske. Det er selve reglerne for samhandel, som Per Brems Jensen har svært ved at forstå er rimelige for begge parter.

- Sagen er afgjort. Problemet er som sådan ikke, at jeg har tabt sagen. Problemet er, at det kan ske igen i morgen. Og i overmorgen. Og udfaldet vil være nøjagtig det samme som i min sags tilfælde, så længe reglerne er som de er, siger Per Brems Jensen og fortsætter:

- Rent principielt har jeg den dag i dag svært ved at forstå, at en helt basal købelov bliver sat ud af kraft ved hjælp af nogle samhandelsbetingelser. Det giver overhovedet ikke mening for mig, at der ikke gælder nogle rimelige regler, som beskytter både landmand og andelsselskab i den sammenhæng.

Artiklen fortsætter efter annoncen

L&F svigter

Per Brems Jensen mener ligeledes, at Landbrug & Fødevarer har svigtet deres medlemmer i forhold til at repræsentere landmændene og deres interesser.

- Jeg savner i den grad, at Landbrug & Fødevarer melder sig ind i kampen for at sikre, at landmændene har rimelige vilkår. Det burde være punkt nummer ét, men det er, som om det ikke rigtigt står på Landbrug & Fødevarers liste, siger Per Brems Jensen.

Tilbage står svineproducent Per Brems Jensen med nogle spørgsmål til andelsselskaberne og Landbrug & Fødevarer, som han har svært ved at få svar på. De lyder således:

- Hvorfor skal vi ikke være juridisk ligeværdige, når vi handler med hinanden?

- Hvorfor er nogle selskaber vigtigere end andre i forhold til samhandel?, spørger Per Brems Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis det nu er 15 procent soya som er byttet ud med 15 procent raps i en smågrise blanding hvad kan man så gøre? Eller der mangler 10 procent lysin og din effektivitet er faldt med 0.1 foderenhed pr. kg tilvækst hvad så?