Den russiske boykot af varer fra EU har medført, at svineproducenternes indtægter på smågrise og slagtesvin er styrtdykket. Mange er faretruende tæt på at dreje nøglen om og gå fra hus og hjem. Slagtningerne falder, og arbejdspladser går tabt, og nu er det nødvendigt med hjælp fra politisk hold. Det slår Erik Larsen, formand for Svineproduktion i Landbrug & Fødevarer, fast i sin nytårsudtalelse.

- Det er normalt ikke vores stil at bede om støtte i svinesektoren, men det her er en helt ekstraordinær situation, hvor vi bærer en uforholdsmæssig stor del af ruslandskrisen på vores skuldre. Vi har brug for akut hjælp fra politisk side, og jeg vil gerne kvittere for den indsats, som den danske regering yder for at få nogle konkrete støtteordninger igennem i EU, siger Erik Larsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vækstplan går for langsomt

Han tog glad imod, da politikerne i foråret vedtog Vækstplan for Fødevarer, som blandt andet skulle gøre det muligt at producere op til halvanden million ekstra slagtesvin om året, men konstaterer nu, at det går alt for trægt med at få planen ført ud i praksis.

- Lad mig nævne problemet med at få lov til at udnytte kapaciteten fuldt ud i eksisterende stalde. Med den nuværende håndhævelse af reglerne vil det kræve en ny miljøgodkendelse, og det affødte bureaukrati og de store omkostninger står bare ikke i forhold til at producere 200-300 flere grise i en eksisterende stald. Jeg vil på det kraftigste opfordre til, at der hurtigst muligt findes en konstruktiv løsning på de bureaukratiske udfordringer. Det er også, hvad miljøministeren stillede os i udsigt for et par måneder siden. I 2014 har vi fremlagt en lang række forslag, som på den lidt længere bane kan styrke den danske svinesektor. Blandt de vigtigste er hurtig igangsættelse af målrettet miljøregulering samt en moderniseringsordning til miljøvenlige slagtesvinestalde, lyder det fra Erik Larsen, som også ser en stribe indsatsområder for 2015.

Svinebranchen tager ansvar

Dyrevelfærden er et af de områder, hvor formanden ser muligheder for at gøre det endnu bedre.

- Med vores underskrift på erklæringen fra svinetopmødet i marts måned tager vi som branche ansvar for at forbedre dyrevelfærden i svinestaldene. Danmark rangerer allerede væsentligt bedre end mange andre EU-lande, når det kommer til både dyrevelfærd og antibiotikaforbrug. Og fra kontrolbesøgene kan vi se, at det fortsat går fremad. Det skal vi glæde os over, selvom det ikke betyder, at vi skal hvile på laurbærrene. Vi har nogle klare målsætninger om at gøre det endnu bedre i de kommende år, og vi samarbejder med myndighederne på begge områder, siger Erik Larsen, som også håber, at svineerhvervet i løbet af 2015 kommer lidt nærmere en løsning i forhold til MRSA-problematikken.

- Der har været meget fokus på MRSA i det forgangne år. Desværre kan vi nu konstatere, at denne bakterietype er vidt udbredt i de danske svinestalde. Hvad den i øvrigt også er i andre lande. Vi tager resistensproblematikken meget seriøst, og vi arbejder på at halvere forbruget af antibiotikatypen tetracyklin til grise i løbet af 2015. Desuden er der udarbejdet retningslinjer og arbejdsgange for at forbedre hygiejnen ved ind- og udgang fra staldene, så bakterien for så vidt muligt begrænses til staldene. I Videncenter for Svineproduktion har vi sat projekter i gang, der skal give os mere viden om MRSA og om, hvordan vi kan håndtere den, siger Erik Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danske svineproducenter er effektive

Han glæder sig over, at de danske svineproducenter generelt har en meget høj effektivitet, når der sammenlignes med andre lande og fremhæver særligt smågriseproduktionen, hvor en eksport, der runder 11 millioner smågrise årligt, bekræfter de danske svineavleres konkurrenceevne. Ydermere fremhæver han, at salget af genetik via DanAvl går rigtig fint, og at der er mange, der gerne vil købe avlsmateriale i Danmark, hvilket giver noget at bygge videre på.

- Jeg vil gerne takke alle for det kæmpestore arbejde, der er udført i 2014 på alle niveauer og områder i dansk svineproduktion. Det har ikke været et nemt år for nogen af os, men vi må håbe, at det lysner i 2015, slutter Erik Larsen sin nytårsudtalelse.