Prognosen for landbrugets driftsresultater viser, at 2015 bliver et vanskeligt år. De to største driftsgrene, svine- og mælkeproducenter, har udsigt til underskud, selvom priserne på svinekød og mælk har rettet sig lidt i starten af året. Det viser en ny prognose fra Seges og Landbrug & Fødevarer.

Et gennemsnitligt heltidslandbrug, eksklusiv minkavlere, ventes at opnå et driftsresultat på blot 134.000 kroner. Det er en nedgang fra cirka 370.000 kroner i 2014. Driftsresultatet viser indtjeningen før aflønning af ejerens arbejdsindsats og før forrentning af egenkapitalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Resultatet er reelt i minus, når vi tager højde for ejeraflønningen. Samtidig er det en væsentlig forudsætning bag prognosen, at der sker en gradvis stigning i priserne på landbrugsvarer gennem 2015. Der er ikke plads til skuffelser, for så kan underskuddet blive stort, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Seges.

Rusland

Selvom der endnu ikke er en opblødning af Ruslands importforbud mod fødevarer fra EU, er prognosen lidt mere positiv end tidligere, hvilket især skyldes det store rentefald samt faldende priser på foder og brændstof.

- På trods af den lille forbedring, ligger afkastet af den investerede kapital stadig på blot to procent, og det er ganske enkelt for lavt for en virksomhed i et stærkt konkurrencepræget marked, siger Klaus Kaiser.

I 2016 forventes driftsresultatet før ejeraflønning og forrentning af egenkapitalen at stige til 320.000 kroner, eksklusiv minkavlere. Både svine- og mælkeproducenter har udsigt til et lille overskud, mens planteavlerne opretholder et driftsresultat omkring en kvart million kroner.

- Så der er lidt mere lys forude, og det er også værd at bemærke, at gennemsnitstallene dækker over en stor spredning, understreger Klaus Kaiser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er rent faktisk stadig en gruppe landmænd, der trods de vanskelige betingelser lykkes med at opnå resultater, som gør det muligt at konsolidere driften og få råd til at forny produktionsapparatet.

Vanskelige tider

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, siger i en kommentar til prognosen:

- Tallene understreger, at det desværre stadigt er vanskelige tider for landbruget, og at det ser særdeles svært ud for rigtigt mange landmænd. Jeg hæfter mig dog ved, at udsigterne er forbedret en smule, så udviklingen går den rigtige vej.

- Trods det viser prognosen, at det er bydende nødvendigt med politisk fokus på at forbedre landbrugets rammevilkår. En justering af disse er essentiel i forhold til at sikre, at landmændene på lang sigt kan levere en fornuftig indtjening, og derigennem sikre basis for vækst og øgede eksportindtægter, siger Martin Merrild.