Der er god grund til at frygte kontrolbesøg, mener svineformand Henrik Mortensen, som i sit nyhedsbrev til medlemmerne af Danske Svineproducenter skriver:

- Hver eneste dag står tusindvis af danske landmænd op til frygten for et uanmeldt kontrolbesøg. En frygt, der for langt de fleste landmænd ikke skyldes, at de har noget at skjule, men at de føler sig fuldstændig magtesløse i forhold til junglen af love og regler samt ikke mindst de voldsomme sanktioner selv bittesmå forseelser kan udløse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedst at blive meldt til politiet

Henrik Mortensen forklarer, at de landmænd, der bliver politianmeldt, er bedre stillet end landmænd, der blot får påbud eller indskærpelser.

- Sidste år udpegede myndighederne 441 svinebesætninger til velfærdskontrol på baggrund af nogle særlige risikoparametre. 28 svineproducenter blev efterfølgende meldt til politiet for ikke at overholde reglerne. Internt i branchen bliver de 28 af mange fremhævet som de heldigste, fordi de på grund af politianmeldelsen kan få prøvet deres sag ved domstolene.

- De 200-250 svineproducenter, der ikke havde overtrådt loven, men som i stedet fik indskærpet reglerne eller påbud om at lave noget om, kan nemt blive mødt med enorme bøder på både 20.000 og 30.000 kroner, i form af reduceret EU-landbrugsstøtte, fordi der mangler lidt halm ved de drægtige søer eller en træklods hos slagtesvinene. Og er de utilfredse med afgørelsen, er de henvist til Fødevarestyrelsens eget klagesystem.

Systemet er uanstændigt, mener Henrik Mortensen.

- Det er dybt utilfredsstillende og helt uanstændigt at behandle helt almindelige, hårdtarbejdende borgere på den måde. Der er ingen gennemsigtighed i de administrative afgørelser, som træffes af anonyme embedsmænd på ukendte kontorer. Det er ikke et moderne retssamfund værdigt, skriver formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medicinrazzia

Han henviser desuden til en medicinrazzia, som Maskinbladet for nylig har skrevet om:

- En tilfældig dag stod Medicinrejseholdet, Skat og Plantedirektoratet pludselig på gårdspladsen og lagde gården i et jerngreb, mens TV2 fulgte begivenhederne ude fra vejen. Lederen af aktionen havde til lejligheden iført sig mikrofon, som først blev lagt væk, da landmanden nægtede at lade TV2 filme kontrolbesøget.

- Er der noget at sige til, at landmanden følte sig mistænkeliggjort og udstillet? Myndighedernes mistanke hvilede alene på et forholdsvist lavt medicinforbrug og viste sig at være helt ubegrundet, lyder det fra Henrik Mortensen.