Den danske skovbranche skal til at lære et nyt maskinmærke at kende. Navnet er Malwa og er et svensk mærke, hvis hovedkontor ligger i Skene nær Gøteborg. I Danmark kom mærket på markedet, da Per Hounsgaard fra PH Trading officielt begyndte at importere og forhandle Malwa i efteråret 2015.

Fagfolk i skovbranchen vil kunne genkende hans navn, idet han i ni år var omdrejningspunktet for skovmaskiner fra finske Ponsse i Danmark. Efter parterne i fred og fordragelighed afbrød samarbejdet, da Per Hounsgaard selv ønskede at geare lidt ned, fortsatte han med de øvrige maskinmærker, som betegner PH Trading. Det inkluderer blandt andet mobile flishuggere fra svenske Bruks.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Laster egen vægt

Ikke længe efter, han havde sagt farvel til Ponsse, blev Per Hounsgaard kontaktet af en dansk skov­ejer ved Sindal i Nordjylland. Vedkommende stod med et behov for en mindre udkørermaskine til sine 280 hektar skov. Han havde ikke nogen foretrukne mærker, så Per Hounsgaard gik i gang med at undersøge mulighederne.

- Det var et nyt segment for mig, så jeg skulle lige afsøge mulighederne. I min research fandt jeg Malwa i Sverige. Det var en lille fabrik med 30 personer ansat alt i alt. Jeg fandt en brugt Malwa udkørermaskine, som jeg tilbød kunden, men han valgte at bestille en helt ny - det var en Malwa 560F med fældesav, fortæller Per Hounsgaard.

Kunden havde tidligere klaret skovarbejdet med en kædesav samt en skovvogn spændt efter en traktor. Nu kunne de godt tænke sig en professionel udkørermaskine, og det har de fået med Malwa, understreger Per Hounsgaard:

- Malwa henvender sig til professionelle skovfolk samt de som arbejder i bynære skove. En af dens fordele er, at den kun vejer 5,5 tons, og så kan den laste den samme vægt. Sammenlignet med de store mærker så vejer deres mindste udkørermaskine 15-17 tons og kan laste 10 tons. Dermed bliver totalvægten den helt store forskel, og det giver Malwa store fordele i følsomme områder og bynære miljøer, hvor pladsen er trang, siger han.

Fordi der ifølge Per Hounsgaard kommer mere og mere fokus på værdien af flistræ, bliver der i stigende grad behov for at fælde træer i selv vanskelige terræner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tidligere skar man det ned og lod det ligge i naturen. I dag kan det forrente sig at rydde op og tage træet ud. Den udvikling er sket i de seneste ti år. I moser kan man, som ved andre skovmaskiner, montere bånd over dækkene på sin Malwa, så man kan køre, hvor det er rigtig blødt, forklarer Per Hounsgaard og tilføjer, at prisen på en Malwa typisk vil være 60-70 procent af nyprisen på andre mærkers mindste udkører.

Stille marked

En Malwa fås i tre versioner: udkørermaskinen 560F, skovningsmaskinen 560H samt kombimaskinen 560C der er en udkørermaskine monteret med et decideret skovningsaggregat. Alle har de identiske førerhuse. Ja, faktisk er de identiske fra forenden og til knækleddet. Motoren er en Caterpillar Stage IIIB/Tier 4 Final på 3,4 l, som yder 75 hk/55kW ved 2.200 o/min. Forskellene består i bagenden samt kranen, som er tilpasset i styrke og holdbarhed til de opgaver, maskinen er købt til.

Lige nu kører der tre Malwa maskiner i Danmark. Udover den nye 560F til kunden i Sindal kører der to brugte på Sjælland. De skulle gerne blive til flere med tiden, og den opgave har Per Hounsgaard taget på sig.

- Malwa behøver ikke samme set­up i Danmark, som vi lavede med Ponsse. Markedet kommer lige så stille. Totalmarkedet i Danmark vurderer jeg til at være 20-30 maskiner på sigt, siger han.

I løbet af foråret får PH Trading en Malwa maskine hjem, som skal bruges til demo. Indtil da tager han potentielle kunder med til fabrikken i Sverige. Som servicepartnere har PH Trading entreret med El-Pers Skovmaskineservice, Hoven Smede- og Maskinforretning samt Sorø Traktor og Entreprenørservice.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden Malwa og tidligere nævnte Bruks flishuggere forhandler PH Trading en bred vifte af redskaber, bio-olier, bånd, kæder, pumper og meget andet til den danske skovbranche.

- Alt sammen har det noget med skovmaskiner at gøre. Jeg handler også med brugte maskiner til hele verden. Man ved aldrig, hvor de ender. Nogle får ny ejer ti kilometer væk, mens andre ender 10.000 kilometer væk, fortæller han.