Økologisk landbrug belaster klimaet mere end konventionelt landbrug, og forskellen viser sig at være større end hidtil antaget, fremgår det af en artikel i Berlingske Tidende.
Ifølge avisen har svenske forskere beregnet, at økologiske ærter i Sverige belaster klimaet halvanden gang mere end traditionelt dyrkede ærter, og økologisk vinterhvede giver 70 procent større klimabelastning.
Hidtil har forskerne antaget, at den økologiske klimabelastning ligger 20-30 procent over konventionelt landbrug. Forklaringen er, at større udbytter i konventionelt landbrug betyder mindre klimabelastning pr. kg fødevare.
De svenske forskere har også inddraget i beregningerne, at der er en afledt klimaskade, fordi økologisk dyrkning medfører et større behov for landbrugsareal.
Bag undersøgelsen står Stefan Wirsenius, lektor ved det svenske Chalmers Tekniske Universitet.
- Hvis vi bruger mere jord til den samme mængde mad, bidrager vi indirekte til, at der bliver færre skove et andet sted i verden, siger han til Nature.com, hvor den videnskabelige artikel er publiceret.