Det hjælper ikke meget at have en kanon god og stiv lerjord, hvis sågrejet ikke kan få såsæden ordentligt i jorden og få det dækket til efter såmaskinen. Det kender den østjyske landmand Ole Moesgaard Andersen alt til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På gården Bendstrupgaard ved Hjortshøj nord for Århus driver han omkring 250 hektar med stiv lerjord plus yderligere 150 hektar, der sås for andre landmænd i området. Det kræver sit maskineri at håndtere de lerede arealer, men omvendt er der grobund for høje udbytter - også selvom det bliver en forholdsvis tør sæson.

Frem til 2006 brugte han et rotorsåsæt med slæbeskær til at etablere og så arealerne til med. Men i 2006 investerede han i sin første såmaskine med skiveskær - et valg han ikke har fortrudt.

- Vi havde ganske enkelt problemer med at lave et ordentligt så-arbejde, før vi i 2006 valgte at investere i en brugt såmaskine med skiveskær og fire meters arbejdsbredde, siger Ole Moesgaard Andersen.

Rotorsættet med tandskær havde svært at få såsæden ned i den ønskede dybde på den stive jord. Og ofte blev såsæden ikke dækket med jord.

- Det gav sneglene frit løb til at æde løs, konstaterer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage i 2006 blev rotorsættet skiftet ud med en Väderstad Rapid, og den blev efter cirka 2.500 hektar skiftet ud i vinteren 2011/2012 med en Rapid 400S Super XL.

- Siden skiftet har vi ikke de samme problemer med sneglene. Nu kommer såsæden ned i den korrekte dybde, og skiverne bearbejder naturligvis også jorden på en anden måde end rotorharven - og det er faktisk en fordel, vurderer Ole Moesgaard Andersen.

- Men uanset disse fordele kan sneglene selvfølgelig æde af afgrøden, når den er spiret frem. Så på de stiveste pletter er det nødvendigt med en yderligere indsats med blandt andet sneglegift, tilføjer han.

Få gode dage til at så

På Bendstrupgaard er der ofte få dage at så i, når såbedet skal være godt. Derfor er høj kapacitet nødvendig for at opnå rettidig såning.

- I forhold til mine tidligere erfaringer fra rotorsættet med tandsåning har vores skiveskærs-såmaskine cirka 30 procent højere kapacitet med samme trækkraft spændt for, forklarer Ole Moesgaard Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med rotorsættet på fire meter kørte han med op til otte kilometer i timen, mens han nu kører 10-12 kilometer i timen - uden flere hestekræfter vel at mærke.

- Til vores Väderstad Rapid kan vi nøjes med 200 hestekræfter. Men skulle vi have samme kapacitet med et rotorsæt, ville det kræve en traktor på 300 hestekræfter, vurderer han.

Ole Moesgaard Andersen producerer årligt omkring 16.500 slagtesvin med en startvægt på 30 kg. Det giver en masse gylle, som han har en maskinstation til at udbringe. Alle andre opgaver i marken udfører han selv sammen med sin medarbejder, men ved ikke selv at udbringe gyllen, er der ikke brug for en stortraktor med over 300 hestekræfter.

- I sig selv er det en stor besparelse ikke at skulle investere i en traktor, som kun skal køre relativt få timer hvert år. Og vores traktor med 200 hestekræfter har godt magt over den bugserede såmaskine, så vores maskinpark passer godt sammen, som det ser ud nu, siger Ole Moesgaard Andersen.

Han anslår, at kapaciteten er op til 3,5 hektar i timen afhængig af markens størrelse og form. Tanken på den fire meter brede maskine rummer op til 2.800 kg hvede og lidt mindre, når det gælder de øvrige kornarter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udbyttet steg med en bedre såning

Det siger næsten sig selv, at udbyttet stiger, når der ikke længere er problemer med snegle.

Men det betyder også meget, at såsæden bliver placeret i helt ensartet dybde på fast, fugtig bund og efterfølgende dækkes ordentligt.

- Vi oplevede, at vi fik øgede udbytter, efter vi skiftede over til en såmaskine med skiveskær. Det er en realitet, og så trækker en skiveskærs-maskine ikke så mange sten med op til overfladen som en såmaskine med tandskær, siger Ole Moesgaard Andersen.

Om efteråret ved såning af vintersæden sår han for det meste direkte efter ploven, men på den mest stive jord foretrækker Ole Moesgaard Andersen dog at køre over med en tromle med planer-planke for at knuse knoldene. Efter forårspløjningen får al jorden også en tur med tromlen.

På de særligt stive lerpletter har Ole Moesgaard tilkøbt ekstraudstyr til den nye såmaskine, så han kan øge mængden af såsæd med op til 20 procent fra terminalen i kabinen. Omvendt kan han sænke doseringen ved overlap og foragre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det udstyr havde vi ikke før, men jeg regner bestemt med, at vi får god nytte af det, siger han.