Efterspørgslen efter økologiske fødevarer er stærkt stigende ? både i Danmark og på globalt plan. Derfor er der i øjeblikket stor interesse blandt danske landmænd for at lægge om til økologi.

Alene i 2015 har konventionelle landmænd foreløbigt søgt om at omlægge 21.500 nye økologiske hektar. Det er langt over tidligere års niveau. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil sikre, at de danske landmænd, fødevareproducenterne og detailbranchen udnytter den øgede økologiske efterspørgsel til at skabe flere danske arbejdspladser, og at økologerne også fremadrettet har mulighed for at afsætte deres produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er stor efterspørgsel på dansk økologi ude i verden.

Esben Lunde Larsen, Miljø- og Fødevareminister

-Når man som landmand træffer en forholdsvis stor beslutning om at omlægge sin produktion, skal der også være en vis sikkerhed for, at man kan afsætte sine varer. Derfor har jeg besluttet at målrette de kommende års indsats mod eksportfremme og national afsætning, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

I Fødevare- og Landbrugspakken er der afsat 90 millioner kroner til økologiske udviklingsinitiativer under Fonden for økologisk landbrug i 2016-2018. 27 millioner kroner går til eksportfremme og 26 millioner kroner til national afsætning. Midlerne kan bruges til for eksempel forbrugeroplysning om økologi, markedsføringstiltag rettet mod forbrugerne og detailhandlen, events og virksomheders deltagelse på fødevaremesser i Danmark. Derudover er det besluttet at hæve midlerne til bl.a. omlægningstjek fra 13 millioner til 17 millioner kroner over de næste tre år.

Flere midler til styrket eksport

Det er ikke kun i Danmark, at vi spiser mere og mere økologi. Samme tendens gør sig gældende på verdensplan. I 2014 var den danske økologieksport på 1,7 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 12 procent i forhold til 2013. Den stærke konkurrence på eksportmarkedet betyder dog, at der stadig er behov for at understøtte de danske virksomheders eksportbestræbelser.

- Der er stor efterspørgsel på dansk økologi ude i verden. Vi har et rigtig godt brand og gode danske produkter, som er et godt udgangspunkt for at øge vores eksport. Men selvom potentialet er stort, er der benhård konkurrence. Derfor er det vigtigt, at vi afsætter midler til at støtte op om eksporten, siger Esben Lunde Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 27 mio. kroner til eksportfremme kan bruges til eksempelvis kampagnefremstød på eksportmarkederne og virksomheders deltagelse på fødevaremesser. Tidligere har fonden for eksempel givet tilskud til dansk deltagelse på verdens største økologiske fødevaremesse Biofach.

Ud over de 26 millioner til national afsætningsfremme og 27 millioner kroner til eksportfremme afsætter ministeren 20 millioner kroner til køkkenomstilling og 17 millioner kroner til omlægnings-, fastholdelses- og bæredygtighedstjek for landmænd.

Nedenfor ses den endelige udmøntning af de 90 millioner kroner, der skal gå til udviklingsprojekter i 2016-2018, der kan bidrage til at styrke og videreudvikle en konkurrencedygtig økologisk sektor.