I sidste uge var landbrugsjurist Trine Trærup Olesen fremme og sige, at en ny EU-dom bekræfter landmændenes ret til beskyttelse mod myndighederes indtrængning uden samtykke. Den artikel har fået Landbrugsstyrelsen til at reagere.

Enhedschef Henrik Vorgaard siger følgende om sagen og dommen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Heldigvis har vores kontrollører meget sjældent problemer med at komme på uanmeldt kontrol, og det er en tillid, vi værner om. I langt hovedparten af vores kontroller er der en god og gensidig dialog mellem landbruger og kontrollør, siger han og tilføjer.

- Dommen giver ikke anledning til at ændre på den nuværende kontrolpraksis. Den slår nemlig fast, at det er de nationale regler i eksempelvis landbrugsstøtteloven og lov om landdistriktsfonden, som er udstedt af Folketinget, der giver ret til kontrol på bedriften uden landbrugerens tilladelse. Det er klart, at det er beføjelser, vi følger med respekt og omtanke for landmandens private ejendomsret.

Henrik Vorgaard siger, at man skal være opmærksom på flere ting, hvis man nægter kontrollører adgang til sin bedrift.

- Ifølge dommen fra EU-domstolen kan medlemslandene afvise støtteansøgninger i tilfælde af landbrugers manglende tilladelse til kontrol. Så hvis en landbruger nægter kontrolløren adgang til sin bedrift, vil det kunne resultere i afslag på ansøgning om EU-støtte eller nedsættelse af støtten.