Team-Service møder igen i år op på Langesømessen med en nyhed fra egen produktion. Denne gang er det en kunstgødningssprøjte.

Inspiration til det nye redskab til juletræsdyrkere kommer egentlig fra udlandet, hvor kunder har efterlyst en større gødningssprøjte, oplyser Niels Nyholm, der ejer Team-Service sammen med Jens Krogh Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklingen af redskabet er sket i samarbejde med Business Development Engineer-uddannelsen på Aarhus Universitets afdeling i Herning. Her har seks studerende brugt udviklingsarbejdet som bachelor-projekt, og de er gået grundigt til værks og har tilsammen lagt 1100 timer i projektet.

- Opgaven var at bygge en større sprøjte, der kunne medtage op til tre ton gødning. Den skulle kunne kaste gødningen ud til begge sider på én gang, og den udsprøjtede mængde skulle kunne reguleres, fortæller en af de seks diplomingeniør-studerende, Kristian Grau Sigtenbjerggaard, der med sin uddannelse vil beskæftige sig med udvikling og salg af nye produkter.

De studerende er gået grundigt til værks og har haft indkaldt grupper af juletræsproducenter og maskinarbejdere, for at få så bred idéudvikling som muligt.

- Disse folk har en masse idéer, som er baseret på deres mangeårige erfaring. Det er virkelig input, vi kan bruge til noget, fortæller Kristian Grau Sigtenbjerggaard.

Jævnt spredebillede

- De andre gødningssprøjter på markedet har skivespreder, og det giver det problem, at der for enden af rækkerne er en trekant, der ikke bliver gødet. Vi mente, at luft ville kunne lave spredningen bedre og har sat tuden vinkelret på kørselsretningen, så der kan gødes helt til enden af rækkerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tuden er indrettet med fingre, der fordeler gødningen bredt, når den blæses ud og rammer de enkelte fingre. Gødningen spredes 12 til 14 meter til hver side, og det passer med kulturerne, der normalt står i 24 meter brede bælter.

- Gødningssprøjten er blevet testet i to omgange på testcentret i Bygholm, og da vi afprøvede den med rigtig gødning, viste det et jævnt spredebillede, lyder det fra en tilfreds ingeniør-studerende.

Efterfølgende har Kristian Grau Sigtenbjerggaard videreudviklet gødningsredskabet med en kran, der kan løfte en bigbag op og sænke den ned over tanken, hvor en kniv skærer en åbning, så gødningen falder ud i tanken.

De studerende har i øvrigt tænkt sig at følge deres projekt til dørs, og de vil være at finde på standen på Langesømessen, hvor de vil præsentere nyskabelsen for juletræsproducenterne.