Danmarks Naturfredningsforening har i en pressemeddelse skrevet, at et af de meget brugte danske sprøjtemidler på korn- og rapsmarker, svampemidlet tebocunazole, siver ned i grundvandet i mængder, der langt overskrider EUs grænseværdier for stoffet. Foreningen henviser til, at det fremgår af den årlige rapport fra det danske varslingssystem for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP), der netop er blevet offentliggjort.

Ifølge geolog og seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Walter Brüsch, så bør Miljøstyrelsen gribe ind efter de nye fund.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi ved at en række svampegifte er under mistanke for at have hormonforstyrrende egenskaber, så derfor man nødt til at anvende forsigtighedsprincippet i forbindelse med azol-midler. Vi kan ikke bare blive ved at sprøjte, og krydse fingre for at det ikke ødelægger vores grundvand, som også er vores drikkevand, siger Walter Brüsch og fortsætter:

- I Danmarks Naturfredningsforening ser vi helst, at man overhovedet ikke sprøjter med disse giftstoffer, hvis nedbrydningsprodukter havner i grundvandet, og hvor der er usikkerhed om, hvordan det påvirker mennesker og natur.

Fundet over grænseværdierne

I 47,5 procent af de undersøgte grundvandsprøver indsamlet under de VAP marker, hvor der er sprøjtet med tebuconazole, er der fundet rester fra sprøjtegiften i form af nedbrydningsstoffet stoffet 1,2,4-triazol.

I 8 procent af grundvandsprøverne er 1,2,4-triazol fundet i mængder over EUs Grænseværdi for stoffer i grundvand og drikkevand, som er 0,1 mikrogram. pr liter.

Stoffet 1,2,4-triazol er både fundet i vandprøver udtaget både før og efter, at markerne har været sprøjtet med Tebocunazole, og det er der en god grund til, fortæller Walter Brüsch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Stoffet har været anvendt i 20 år, men vi aner faktisk intet om, hvor stor en andel der i dag findes i vores drikkevand, og derfor er de nye tal alarmerende, siger Walter Brüsch.

Det såkaldte VAP-program overvåger om og hvordan sprøjtegifte og deres nedbrydningsprodukter siver ned til grundvandet på fem ?snart seks - udvalgte marker.

GEUS, der sammen med Aarhus Universitet har lavet rapporten for Miljø- og Fødevareministeriet, har undersøgt i for 15 sprøjtegifte og 22 nedbrydningsprodukter fra sprøjtemidler fra juli 2013 til juni 2015. Og her er tebuconazole og nedbrydningsproduktet 1,2,4-triazol altså iblandt.

Virkningsløst Indgreb

Miljøstyrelsen er bekendt med fundet af de store koncentration af 1,2,4-triazol i grundvand, og man lavede i slutningen af 2014 nogle begrænsninger i brugen af svampemidler, men det hindrer ikke, at man forsat vil kunne sprøjte danske marker med samme mængder tebuconazole, som der er sprøjtet med i VAP.

- Miljøstyrelsen har forsøgt at begrænse den samlede mængde svampemidler på den enkelte afgrøde, men det forhindrer ikke, at en gift som tebuconazole fortsat vil kunne bruges i samme omfang som tidligere. Da tebuconazole har været anvendt i stigende mængder på både korn og raps, er der en stor risiko for, at giften i dag kan findes i vandværkernes boringer. Men ingen ved det, for vandværkerne har ikke analyseret for stoffet, siger Walter Brüsch.