Lørdag

28. marts 2015

6 m/s Syd
Syd
7 °C

Større selvkørende fra Knight

De besøgende på Lamma 2011 kunne som de første besigtige den nye selvkørende marksprøjte Knight SP 2050, som er monteret med en tank på 5.000 liter

Den nye Knight SP 2050-sprøjte har luftaffjedring og en avanceret hydrostatisk transmission. Kabinen er designet og produceret af Knight. Derfor er der ikke gået på kompromis med komforten, og føreren har uhindret udsyn til sprøjtebommen.

Den nye SP 2050 supplerer to mindre modeller af selvkørende sprøjter fra den engelske producent. Modelbetegnelsen fortæller, at sprøjten er udstyret med en 200 hestekræfters Perkins-motor, og at tanken rummer 5.000 liter. Serien kommer også til at omfatte sprøjter med tanke på 4.000 og 6.000 liter.

Sprøjten har krængningsstabilisator på forakslen og er med aktiv luftaffjedring. Ud over chassiset er også førerkabinen luftaffjedret. Kabinen er designet af Knight og produceres også på fabrikken i England.

- Kabiner produceret til mejetærskere eller finsnittere egner sig ikke til en selvkørende marksprøjte, hvor det er vigtigt med et godt udsyn til sprøjtebommen. Derfor bygger vi selv kabinen, som er uden stolper bagerst i kabinen, og føreren behøver derfor kun at kaste et blik til siden for at se sprøjtebommen, forklarer Brian Knight, da han præsenterer den nye sprøjte.

Elektronisk kontrolleret transmission

SP 2050 har hydrostatisk transmission og firehjulstræk. Transmissionen kontrolleres af Smartdrive, og det betyder blandt andet, at der kan køres hurtig transport med få omdrejninger på motoren. Systemet indeholder også fartpilot og mulighed for at programmere de opgaver, der skal udføres i marken.

Den udstillede sprøjte var monteret med Michelin-dæk i dimensionen 650/65 R38, og med den dækmontering har sprøjten en frihøjde på 125 centimeter.

Sporvidden er variabel, og som ekstraudstyr kan der leveres et hydraulisk system, så sporvidden kan justeres fra førerkabinen.

For at minimere risikoen for, at støj fra motoren ødelægger komforten i kabinen, har Knight valgt at placere brændstoftanken imellem førerkabinen og motoren.

Tanke af rustfrit stål

Tanken på den selvkørende sprøjte produceres i rustfrit stål, og tank til rent skyllevand er integreret i tanken.

Sprøjten leveres med bomme på op til 40 meter og kan leveres med forskellige typer af dyseholdere, der blandt andet omfatter en dobbelt dyseholder med mulighed for dyseskifte fra førerkabinen.

Bommen kan også leveres med bomhøjdeautomatik, hvor sensorer sørger for, at bommen altid holder en ensartet højde over afgrøden.

Kommer som Scan-Sprayer

Scan-Agro i Hadsund importerer de selvkørende sprøjter fra Knight, og her i landet vil de engelske sprøjter blive markedsført som Scan-Sprayer 40, 50 og 60.

- Vi har allerede solgt den første model, som skal leveres her til foråret, og den kommer hjem med en 6.000 liters tank, fortæller Finn Søndergaard fra Scan-Agro.

Tags

Læs denne artikel på dit foretrukne medie

Maskinbladet udkommer på alle platforme og medier
  • Computer
  • Tablet
  • Smartphone
  • Nyhedsbrev
  • Print

Hent vores app til din tablet eller smartphone i App Store, Google Play eller Windows Phone Market, under navnet "Maskinbladet".

Kommentarer

Debatten på maskinbladet.dk er fri, men hold venligst en sober tone og undlad personangreb.
Gå efter bolden - ikke efter manden.
Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes af redaktionen.
Udvalgte artikler

Hyldest til en temperamentsfuld formand

Hyldest til en temperamentsfuld formand

26.03.15 | 10:01 |

?

Martin Merrild blev hyldet af et bredt felt af aktører i landbruget, da han onsdag fejrede 60 års fødselsdag hjemme på gården Feldborg i Hjerm. I dag fortsætter festen i København.

Grundvandet hæves i Store Vildmose

Grundvandet hæves i Store Vildmose

26.03.15 | 10:00 |

?

Fredag begynder man forsøgsvis at hæve noget af grundvandet i Store Vildmose. Viser forsøget sig at få et positivt resultat, kan det få betydning for dyrkningsmetoden af de populære Vildmosekartofler.

Landmænd og bilister skal forstå hinanden

Landmænd og bilister skal forstå hinanden

26.03.15 | 09:49 |

?

Oplysningsfilm skal bygge bro mellem bilisten og landmanden i traktoren foran.

Mand blev kørt over af pakker

Mand blev kørt over af pakker

26.03.15 | 08:59 |

?

54-årig mand faldt af såmaskine og blev efterfølgende kørt over af pakkeren.

Få styr på forsikringen inden byggeriet starter

Få styr på forsikringen inden byggeriet starter

26.03.15 | 08:47 |

?

Skal bedriften udvides med en ekstra lade eller skal taget udskiftes på stuehuset, så er en entrepriseforsikring en rigtig god idé, mener Topdanmark.